Kış aylarında bebeklerini hastalıklardan uzak tutmak isteyen anne ve babalar, bu yazı sizin için. 🙂
Hastalık deyince aklımıza gelen ilk şeyin üşümekle ilgili olduğu bir kültürümüz var. Sıcaklık elbette önemli ancak tek başına hastalıkların nedeni ya da sonucu değil. Bebeklerin zararlı mikroorganizmalarla temasından kaçınmak için kalabalık yerlerden elinizden geldiğince uzak durmalı, hasta olduğunuz zamanlarda bebeğinizle yakın temasta bulunurken yüz maskesi takmalı ve ellerinizi mutlaka yıkamalısınız. Bunlar küçük birkaç önlem. Şimdi sıcaklık meselesine gelelim. Sıcaklık, sağlıklı ve iyi bir uyku için de çok önemli. Yatağa ve yastığa önem verdiğimiz kadar doğru oda sıcaklığını yakalamaya da önem vermeliyiz.
Sıcacık bir odada mışıl mışıl uyuma fikri bile hepimize tatlı bir sarhoşluk verir. Ama durumun kendisi bu kadar tatlı sonuçlar doğurmayabilir. “Aman bebeğim üşümesin” diye düşünürken gereğinden fazla kalın giysiler giydirerek ya da örtüler örterek terletmiş olabilirsiniz. Yani üşümekten çok terletmek, hastalıklar için daha tehlikeli. Ayrıca çok sıcak bir odada uyumak uykuya dalmayı da zorlaştırıyor. Bunu kendi deneyimlerinizden de görebilir; çok sıcak gecelerde neden uyuyamadığınızı ya da uyku problemi yaşadığınız gecelerde neden vücudunuzun sıcak bastığını buradan anlayabilirsiniz.
Odadaki sıcaklığın yüksek olmasının bir diğer sonucu, solunum yollarının gece boyunca kurumasıdır. Ortamdaki havanın sıcaklığından dolayı nem giderek azalır, hava kurur. Böyle bir durumda burundan yeterince nefes alınamayınca ağızdan alınır, bu tür bir solunum da enfeksiyonlara davetiye çıkartır. Ayrıca rahat nefes alamamak gece boyu kalitesiz uykuya, dolayısıyla da yorgun geçirilecek bir güne neden olur.
Peki, bebekler için ideal uyku ortamı sıcaklığı kaç derece olmalıdır? Bebek odaları için ideal sıcaklık 20 ile 22 derecedir. Yine de bebeğinizin üşüdüğünü ya da terlediğini düşünüyorsanız, ensesini ve karnını kontrol edebilirsiniz. Bebeğin üşüdüğünü elleri ve ayaklarından anlamaya çalışmayın. Kan dolaşımının en uç noktalarında yer alan el ve ayaklar, özellikle yeni doğan bebeklerde üşümemelerine karşın soğuk oluyor.
Kaloriferli ya da merkezi ısıtma sistemi bulunan evlerde oda sıcaklığını termostatla ölçebilirsiniz. Sıcaklık yüksekse dereceyi düşürebilir ya da hava nemlendirici cihaz kullanarak ortamın nem dengesini gözetebilirsiniz. Sobalı evlerde odalar arası sıcaklık, değişkenlik gösterdiği için bebeğinize rahatça giydirip çıkarabileceğiniz birkaç kat giysi giydirebilirsiniz. Yaz aylarında ise ortamın sıcaklığını açık pencere ya da klimayla dengeleyebilirsiniz. Ortamın ısını düşüremiyorsanız, bebeğinizin üstüne giydirdiğiniz kıyafetleri inceltebilirsiniz. Bir bebeğin sıcaktan etkilenmesi, tıpkı bizim sıcaktan uyuyamadığımızda olduğu gibi, yeterince dinlenememesine sebep olur. Yorgun vücut hastalıklara karşı daha fazla korunmasız kaldığı için, aslında soğuktan değil, daha çok sıcaktan hasta olunur. Doğru ısının mevcut olduğundan emin olmak için evinizde bir termometre bulundurmanızı şiddetle öneririz. 🙂
Eğitimlerimiz hakkında detaylı bilgi almak için formumuzu doldurabilir ve bizi youtube kanalımızdan takip edebilirsiniz.
Bizimle iletişime geçmek için formumuzu doldurabilirsiniz.
Youtube kanalımız yayınlarına devam ediyor. Takipte kalmak için abone olmayı unutmayın.