Yeni anne babaların bebekli hayata alışırken yaşadıkları en büyük problemlerin başında uykusuzluk geliyor. Yenidoğan döneminde bebekler günlerinin büyük kısmını uykuda geçirmelerine rağmen uykuları kısa dilimler halinde gerçekleşiyor. Bu da sadece bebekler için değil, anne babalar için de uykunun sık sık bölünmesi demek. Yaşla birlikte uyku ihtiyacı azalsa da gece uykusunun süresi uzuyor. Kısacası başta sık uyanma olmak üzere çeşitli uyku sorunlarının yaşla birlikte azalacağını söylemek mümkün.
İngiltere’nin önde gelen sağlık kuruluşu National Health Service’e göre konforlu bir uyku için bebek ve çocuk odalarının ideal sıcaklığı 16-20°C olmalı. Tabi bu noktada coğrafyasal bazı farklılıklar söz konusu oluyor. Zira insan bedeni yaşadığı coğrafyaya adapte oluyor. Bizim ülkemizde ideal sıcaklığı 20-22°C olarak ele alıyoruz. Ancak termometrelerin 30°C’nin üstünü gösterdiği yaz akşamlarında bu pek mümkün olamıyor. Sıcak hava uykuya dalmayı güçleştirdiği gibi uykunun sık sık bölünmesine neden oluyor. Siz de sıcaklıktan dolayı uyku kalitenizin bozulmasından şikayetçiyseniz ve hem kendiniz hem de çocuğunuz için daha konforlu uykunun yollarını arıyorsanız önerilerimize göz atabilirsiniz.
- Yatak odanızı ve çocuğunuzun odasını serin tutmak için güneş ışınlarının dik geldiği saatlerde karartma perdelerini çekerek odanın tüm gün güneş almasını engelleyebilirsiniz. Dışarıda havanın daha sıcak olduğu gündüz saatlerinde pencereleri kapalı tutabilir, akşam saatlerinde ise açabilirsiniz.
- Su, her zaman serinlemenin en iyi yollarından biri. Uykudan hemen önce ılık suyla serinletici bir duş alabilirsiniz. Çocuğunuza da aynı şekilde ılık suyla banyo yaptırabilirsiniz.
- Odanızda vantilatör, tavan pervanesi ya da klima kullanabilirsiniz. Vantilatör ya da pervane kullanıyorsanız odanızın kapısını açık tutarak hava akımı sağlamayı ihmal etmeyin. Uyku ortamınızı klima ile serinletme ihtiyacı duyuyorsanız klimanızın yıllık bakımının yapıldığından, filtresinin uygun aralıklarla değiştirildiğinden emin olmanız gerekiyor. Ayrıca klimanın doğrudan sizin ya da çocuğunuzun üzerine üflememesi de önemli.
- Yataklarda sentetik nevresim yerine %100 pamuklu ve doğal kumaşları tercih edebilirsiniz. Yine benzer şekilde uyku kıyafetlerinizi de pamuklu kumaşlardan seçmenizde büyük fayda var. Çocuğunuz için de pamuklu pijamalar ya da müslin uyku tulumları yaz akşamları için ideal seçenekler olarak öne çıkıyor.
- Gece terden dolayı kıyafetlerinizin ya da nevresimlerinizin ıslandığını fark ederseniz mutlaka üzerinizi ve nevresimlerinizi değiştirin. Nemli kıyafetlerle uyumaya çalışmak hem uyku kalitesi açısından sıkıntılı hem de çeşitli hastalıklara davetiye çıkardığından aynı öneri, çocuklar için de geçerli. Ayrıca çok terlediğiniz gecelerde vücudunuzun su dengesini korumak için yeterli su tüketmeyi de ihmal etmeyin. Oda sıcaklığına göre çocuğunuza giydirdiklerinizi ayarlamayı da ihmal etmeyin (bknz. Bebeğiniz Uyurken Ne Giydirmelisiniz?)
Kaynakça: www.sleepfoundation.org
Her bebeğin farklı olduğunu ve değişen zamanlarda deliksiz uykulara kavuştuğunu unutmadan bebeğinize kesintisiz ve daha sağlıklı uykular uyuması için yardımcı olabilirsiniz. Bebeğinize kendi kendine uykuya dalma konusunda destek olmak istiyor ancak zorluk çekiyorsanız Uyku Meleği’nin sertifikalı uyku koçlarından destek alabilirsiniz.