Her güzel şeyin bir sonu olduğu gibi çocuğunuzun gündüz uykularının da bir sonu var. Gündüz uykuları konusunda da kural değişmiyor, her çocuk kendine özgü ve tüm aileler bu süreci farklı şekillerde yaşıyor.

Çocuğunuz, üçten ikiye, ikiden bire derken gündüz uykusunun sonuna gelmiş olabilir. Bu süreçte pek çok anne baba gibi sizin de aklınıza “Gündüz uykusu ne zaman bırakılmalı?” sorusu gelebilir. Esasında bu sorunun kesin bir cevabı yok. Bazı çocuklar 3 yaş civarı gündüz uykularını bırakırken bazıları 5 yaşına kadar gündüz uykusu uyuyabiliyor. Genele bakıldığında ise çocuklar 3-4 yaş arasında gündüz uykusundan vazgeçiyor. Bu konuda bir karara varmak için en doğrusu çocuğunuzun işaretlerini takip etmek. Peki, çocuğunuzun gündüz uykularını bırakmaya hazır olduğunu nasıl anlarsınız?

Çocuğunuz Gündüz Uykusunu Bırakmaya Hazır mı?

National Sleep Foundation’a (NSF) göre çocukların sadece %50’si 4 yaşına kadar uyurken, 5 yaşına kadar uyuyanların oranı %30 civarında seyrediyor. Genele bakıldığında çocukların gündüz uykusunu bırakma yaşı 3 ila 5 yaş arasında değişiyor. Bu uzun zaman aralığında doğru anı bulma işi ise tamamen anne babalara düşüyor. Çünkü bazı durumlarda çocuğunuz gündüz uykusuna dirense bile aslında uyumaya ihtiyaç duyuyor olabilir.

Çocuğunuzun gündüz uykusunu bırakmaya hazır olduğuna dair işaretler ise şunlar:

  • Çocuğunuz gündüz uykusu saati geldiğinde yorgun görünmüyorsa ve uykuya dalmakta zorlanıyorsa,
  • Gündüz uykusu uyumasa bile gece uykusu saatine kadar yorgunluk belirtileri göstermiyorsa,
  • Gündüz uykusu yapmadığında gece uyanması veya çok erken kalkma gerçekleşmiyorsa,
  • Akşam her zaman uyuduğu saatte uykuya dalmakta güçlük çekiyorsa gündüz uykularıyla vedalaşma zamanı gelmiş olabilir.

Çocuklara Gündüz Uykusu Nasıl Bıraktırılır?

Uykuya dair her konuda olduğu gibi burada da çocuğun ihtiyaçlarına uygun bir yol izlemekte fayda var. Bazı çocuklar ilk günden itibaren gündüz uykusu uyumamaya rahatlıkla alışırken bazıları haftanın birkaç günü zorlanabilir. Bu durumlarda çocuğunuza uyku yerine dinlenme zamanı tanıyarak ve bu zaman diliminde sakin vakit geçirmesini sağlayarak yardımcı olabilirsiniz. Alışma döneminde çocuğunuzun akşam saatlerinde yatağa biraz daha erken gitmek istemesi normal, gündüz uykusunu bıraktığınız ilk zamanlarda gece uykusunun saatini düzenlemeniz gerekebilir.


Kim West’ten eğitim alan Uyku Meleği koçları ile çalışarak bebeğinize sağlıklı uyku düzeni oluşturabilir, kesintisiz uykuya kavuşturabilirsiniz. Hemen buraya tıklayarak formu doldurun, bilgilendirme için sizi en kısa sürede arayalım.