Uyku Meleği’nden destek almak isteyen birçok ebeveynden “Uyku düzenini oluşturduktan sonra da bebeğim sadece yatağında mı uyuyabilecek? Uyku zamanında hep evde mi olmalıyız?” sorusunu duyarız. Bizim cevabımız çok net; “Bebeğiniz her yerde uyumalı, uyumayı deneyimleyip, öğrenmeli.”
Kendi yatağında mışıl mışıl uyuyan bebekler başka yataklarda uyumakta tabi ki zorlanabilir. Kendinizi onun yerine koyun. Biz yetişkinler de bir başka yatakta kendi yatağımızdaki kadar rahat etmeyiz. Ancak adaptasyonumuz bebeklere göre daha güçlü olduğu için kısa sürede tıpkı evimizdeki gibi uyuruz. Bazı bebekler ise, tıpkı bazı yetişkinler gibi, hiç zorlanmazlar. Bunu denemeden bilemezsiniz.
Uyku Meleği Seride Samurkaş’tan uyku eğitimi danışmanlığı almak için tıklayın.
Bebeğinizin de başka mekanlarda uyuyabilmesini kolaylaştırmak için şüphesiz yapabileceğiniz şeyler var. Hele ki başka yataklarda uyumak zorunda oldukları tatil dönemine girmişken…
Puset ve ana kucağı güneş koruyucusu hediyemiz var! 🙂 Kazananlar 14 Haziran’da. Katılmak için buraya tıklayın.
Uyku için gerekli koşulların en önemlilerinden biri nedir? Tabi ki uyuyabileceğimiz bir yer. Bunun illa bir yatak olması gerekmez. Örneğin araba kullanıyorsanız, mutlaka bebek oto koltuğunuz olmalı. Ya da gün boyunca dışarıda olacaksanız puset(bebek arabası) ile dolaşmalısınız. Pusette veya araba koltuğunda direk vuran güneşi kesmeye çalışmalısınız. Zira direk güneş ışığı vururken uykuya geçmesi daha zordur. Eğer başka bir evde uyuyacaksa, bulunduğunuz yerin durumuna göre, uyku için gerekli ortamı elinizden geldiğince yaratmalısınız ve elinizden geldiğince uyku öncesi rutinlerini yapmalısınız. Bu rutinler, kendisini daha tanıdık bir ortamda hissettirecek; böylece uykuya geçişini de kolaylaştıracaktır. Uyku ve yemek saatlerindeki tutarlılık da, rutinleri düzenli bir şekilde devam ettirmek için önemlidir. Bebeğinizi olabildiğince evde hissettirecek oyuncaklarını da yanınıza alabilirsiniz. Hele de bir uyku arkadaşı varsa, bunu bavula koyulacaklar arasında ilk sıraya koyabilirsiniz.
İlk zamanlar, uyuma konusunda biraz daha zorluk çıkarsalar da birkaç gün içinde onlar da adapte olacaktır, tıpkı kendi başına uyumayı öğrendikleri gibi, emin olun. 🙂 Hatta bebeğinizin kendi yatağı dışındaki başka bir yerde de uyuyabilmesi için, başka bir yere gitmeyi beklemeden şimdiden alıştırmalar yapabilirsiniz. Ne kadar çok pratik yaparsanız durum o kadar kolaylaşır.
Tatilde Uyku Düzeni videomuzu izlemek için tıklayın.
Umarım bu yazımın, sizin biraz daha özgürleşmenize katkısı olur. İyi tatiller, iyi uykular.