Normal zamanında iki hafta gecikmeli olarak da olsa kış saati uygulamasına bu sene de geçeceğiz.
Yetişkinler için bile adapte olması zaman alan bu değişikliğe çocuklarımızı hazırlamak için şimdiden başlamakta fayda var.
Çocuklarımız, saat mevhumu oluşuncaya kadar, bu değişime adapte olmak için yardımımıza ihtiyaç duyarlar. Zira saat mevhumu oturmadan önce kalkış saatlerini belirleyen unsur, biyolojik saatleridir.
Bu sene 8 Kasım Pazar günü saat 04:00’de saatler bir saat geri alınacak. Peki ne yapabilirsiniz?
Başlamadan önce belirtmek isterim ki aşağıda verilen saatler sadece örnektir ve bebeğinizin yatış ve kalkış saatine göre ayarlanmalıdır. Ayrıca, bu öneriler gece boyu kesintisiz uyuyan bebekler için geçerlidir.
– Bu gece bebeğinizi normal yatma saatinden 15 dakika daha geç yatırın. Örneğin 19:00’da uyumuş olması gerekiyorsa, 19:15’de uyumuş olacağı şekilde yatırın. Bu şekilde 2 gün devam ettikten sonra sabah kalkış saatinin ileri atması gerekir. Eğer atmaz ise bu durumda birkaç gün daha aynı yatırma saatinde devam edin.
– İki gün sonra yeni oluşan yatma saatinden yine 15 dakika geç yatırın. Aynı örnekten devam edecek olursak, 19:15 yerine 19:30’da uyumuş olmasını hedefleyin. Yine iki gün bu saatte yatırın. Sabah kalkışının 15 dakika daha ileri atması gerekir.
– Yatma ve kalkma saatini toplam 1 saat ileri alıncaya kadar aynı uygulamaya devam edin.
– Saatler geri alındığında, eski yatma ve kalkma saatlerinize otomatik olarak dönersiniz.
Eğer saatler geri alınmadan başlayamazsanız o zaman aşağıdaki önerilerimizi uygulayabilirsiniz.
– Pazar günü çocuğunuzun biyolojik saatine göre uyanmasına izin verin. Yani sabah kalkma zamanı saate göre 1 saat erken olacaktır.
– Gününüzün geri kalanını yeni saate göre düzenleyin.
– Diyelim ki her gün 20:00’de yatmış oluyor. Bu durumda Pazar akşamı 19:00’da uykusunun geldiğini gözlemleyebilirsiniz.
– Çocuğunuzun gündüz uykusunu tam olarak almasını sağlayın ki yeni saatle 19:30’a kadar dayanabilmesini mümkün olsun. Amacımız her gün belirli sürelerle yatma saatini ileri atmak olacaktır. İleri attığımız süre yaşa göre artabilir veya azalabilir. 10 dakika ile 30 dakika arasında değişmesini öneririm. Aşağıdaki örneği 30 ve 15 dakika üzerinden veriyorum.
– Eğer gündüz uykusunu alamamışsa veya yatma saati geldiğinde çok yorgun durumdaysa o zaman 19:00’da yatırın ve bir sonraki gün 19:30’da yatırmayı deneyin.
– Yatış saatini 19:30’a çektiğinizde sabah çok erken kalkarsa, o zaman 30 dakika olarak gerçekleştirdiğiniz değişimi bir sonraki gece 15 dakikaya çekmenizi öneririm.
– Eğer bebeğiniz 15 dakikalık değişime de olumsuz tepki veriyor ve sabah kalkış saati olumsuz yönde etkileniyorsa, en az bir hafta yeni saate göre 19:00’da yatırmanız gerekecektir. Ancak, sabahları 7:00’den önce güne başlamasına müsaade etmeyin. Bir hafta gibi bir sürede adaptasyon gösterecektir.
Her değişimde olduğu gibi bu değişimde de tutarlı olmanız değişimin yan etkilerinden olabildiğince az etkilenmenizi sağlayacaktır.
Yazan: Uyku Meleği Seride Samurkaş