Tuvalet alışkanlığının kazanılmasında temel hareket noktası; çocuğunuzun fiziksel, zihinsel ve duygusal açıdan “tuvalet eğitimine” hazır olması gerektiğidir. Tuvalet eğitimi için “uygun zaman” çocuktan çocuğa farklılık gösterir.
Fiziksel Olgunluk: Mesane ve bağırsak kaslarının kontrolü 24. üncü ayda kazanılmaktadır. Bu nedenle tuvalet eğitimine 2 yaşından önce başlanması önerilmez. Mesane ve karaciğer uzmanlarının olduğu bir Avrupa konferansında sunulan araştırmaya göre, sağlıklı bir çocuğun mesane kapasitesi 2 veya 3 yaş arasında gelişmektedir.
Duygusal Olgunluk: Fiziksel anlamda hazır olan bir çocuk yine de bezini bırakmak için kendini hazır hissetmiyor olabilir. Ayrıca çocuk 24 ay dolaylarında benliğinin farkındadır ve davranışlarıyla çevresini etkilediğinin bilincindedir. Bu nedenle 24 aydan önce başlayan çabalar, siz ve çocuğunuza başarısızlık duygusu yaşatabilir. Bazı çocuklar 30. ay ve sonrasında bile tam hazır olmayabilirler.
Özgürlüğü artan, kendi için bir şeyler yapmaktan hoşlanan çocuk, duygusal gelişiminin başında olan bir çocuğa göre, yetişkin biri gibi tuvalete gitmeye daha çok ilgi gösterecektir.
Çoğu çocuk 3 yaşına gelene kadar fiziksel, zihinsel ve duygusal anlamda hazır olduklarına dair daha güçlü işaretler göstermektedir. Böylelikle birçok çocuk 3 yaşına gelene kadar çişini tutmayı ve daha uzun süreler kuru kalmayı başarabiliyor. Sizin çocuğunuz da zamanı geldiğinde bunu başaracaktır.
Eğer Çocuğunuz;
*Ne dediğinizi anlıyor ve basit talimatlara uyuyorsa,
*Bağımsız olmak istemeye ve ‘HAYIR’ demeye başlamışsa, “Kendim yapabilirim” cümlesini daha sık kullanıyorsa,
*Pantolonunu çıkarıp kendi kendine oturma konusunda el becerisi kazanmışsa,
*Siz tuvalete gittiğinizde ilgili davranıyor ve hareketlerinizi taklit ediyorsa,
*Büyükler gibi iç çamaşırı giymek istediğini söylüyorsa,
*Tuvaleti veya oturağı kullanmaya meraklıysa,
*Tuvaleti geldiğinde bunu size işaret ve mimikleriyle anlatabiliyorsa, hatta ıslak-kuru gibi kelimeleri kullanabiliyorsa,
*Islak veya kirli bezlerinden rahatsız olup altının değiştirilmesini istiyorsa,
*Bağırsak hareketleri düzenli ve tahmin edilebilir haldeyse,
*En az 2 saat kuru kalabiliyorsa, tuvalet eğitimine hazır demektir.
LÜTFEN BUNLARA DİKKAT EDİN;
Çocuğunuzu zorlamayın!
Çocuğunuz buna hazır olmalı, yani istemelidir!
Erkek çocukların tuvalet eğitimleri , kız çocuklarından daha geç gerçekleşmektedir.
Çocuğunuzun başarılarını takdir edin, başarısızlıklarını görmezlikten gelin.
ONA DOĞRU YOLU GÖSTERİN
Hayatta her zaman olduğu gibi, hazırlık süreci her şeydir. Eğer acele etmez iseniz ve çocuğunuz siz başlamadan önce ne yapacağınızı anladığınızdan emin olursanız, o zaman tuvalet eğitimi de daha stressiz ve kolay olacaktır.
Çocuklar size bağımlı yaşarlar. Siz giyinirken, duş alırken ya da tuvalete giderken yanınızdan ayrılmak istemezler. Bu durumu ve ilgisini değerlendirebilirsiniz. Çocuğunuza doğru yolu göstererek tuvalete olan ilgisini giderebilirsiniz. Tuvalete gittiğinizde neler yaptığınızı ona açıklayabilirsiniz. Eğer bir oğlunuz varsa, baba ona ayakta durma tekniğini öğretebilir. Tuvalete bir lazımlık koymak çocuğunuzun ilgisini çekebilir. Mucize beklemeyin, hemen lazımlığa oturmayacaktır. Büyük olasılıkla lazımlığı inceleyecek, oyuncak sanacaktır. Eğitime hazır olduğunda ona korkutucu gelmeyecektir. Oyuncak bir bebek veya ayıcıkla lazımlığın ne işe yaradığını gösterebilirsiniz.
Tuvalet İpuçları
Çocuğunuzun lazımlığı es geçip çocuğunuzun doğruca tuvalete geçmesini isterseniz, size hayatınızı kolaylaştıracak birkaç öneri:
*Tuvalete gittiğinizde onu da birlikte götürün alt bezi bile varken oturtmaya alıştırın.
*Tuvaletinizi uygun hale getirin. Tuvalet adaptörü kullanın.
*Kendi kendine çıkabilmesi için basamak yapın. Basamak, ayaklarını sağlamlaştırmak açısından önemlidir.
*Ellerini yıkama, basmağı kullanma gibi alışkanlıklar edinmesini sağlayın.
*Bazı çocuklar için tuvaletler, yüksek ses ve su sıçratışıyla ürkütücü ve korkutucu gözükebilir. Düşeceklerini sanıp kaçabilirler. Bu gibi durumlar da bazı ip uçlarına ihtiyacınız olabilir.
Çocuğunuza, tuvalet eğitiminde daha çok yardımcı olmak için; neler yapacağınızı öğrenmek ve daha detaylı bilgi almak isterseniz, danışmanlık hizmetimizden faydalanabilirsiniz.