Yeni anne babaların bebekli hayata alışırken yaşadıkları en büyük problemlerin başında uykusuzluk geliyor. Yenidoğan döneminde bebekler günlerinin büyük kısmını uykuda geçirmelerine rağmen uykuları kısa dilimler halinde gerçekleşiyor. Bu da sadece bebekler için değil, anne babalar için de uykunun sık sık bölünmesi demek. Yaşla birlikte uyku ihtiyacı azalsa da gece uykusunun süresi uzuyor. Kısacası başta sık uyanma olmak üzere çeşitli uyku sorunlarının yaşla birlikte azalacağını söylemek mümkün.

Yenidoğanlar Neden Gece Kesintisiz Uyumaz?

Tüm dünyada anne babaların Google’a en çok sorduğu sorulardan biri şu: “Bebekler ne zaman kesintisiz uyur?” Siz de bebeğinizin ilk defa deliksiz bir uyku uyuyacağı geceyi iple çekiyor olabilirsiniz. Ancak bu konuda gerçekçi beklentiler içinde olmanızda fayda var. Yenidoğan döneminde bebeklerin deliksiz uyuyamamalarının başlıca nedeni uyku döngülerinin yetişkinlere göre farklı yapı ve süreye sahip olması.

Uyku döngüsü, REM (Rapid Eye Movement/Hızlı Göz Hareketleri) ve NREM (Non-REM/REM Olmayan) olmak üzere iki evreden oluşuyor. Yetişkin uykusunda REM evresi, tüm uykunun %20-25’ini kapsıyor ve her evre 90-120 dakika arası sürüyor. Bebeklerde ise uyku döngüsü, REM ve NREM arasında yarı yarıya bölünüyor. Anca bebeklerin uyku evreleri, hayatlarının ilk dokuz ayında ortalama 40-45 dakika sürüyor. Bu da bebeklerin yetişkinlere göre uyku döngüleri arasında daha sık hafif uyanıklık yaşamasına neden oluyor.

NREM ve REM uyku evrelerinde beynin farklı noktaları çalışıyor. REM evresinde beyin gelişirken NREM’de öğrenme, onarım, dinlenme gerçekleşiyor. Araştırmacılar, bebeklerin ilk aylarında REM uykusunun yetişkinlere göre daha uzun olmasının nedeninin bebeğin beyin gelişimini sağlamak için olduğunu belirtiyor. Bebekler büyüdükçe REM uykusunun döngü içerisindeki ağırlığı azalıyor ve uyku evrelerinin süreleri de uzuyor. Böylece daha uzun uykular mümkün oluyor.

İyi Haber: Bebeğinize Kendi Kendine Uykuya Dalmayı Öğretebilirsiniz

Esasında yetişkinler de gece uykusu sırasında ortalama dört-beş defa uyanıyor ve yeniden uykuya dalıyor. Ancak bebekler, kendi kendilerine uykuya dalma konusunda zorlandıkları için bir evreden diğerine geçerken tamamen uyanabiliyor. Bu noktada özellikle 6. aydan sonra bebeğinize kendi kendine yeniden uykuya dalmayı öğrenmesi konusunda destek olmanız mümkün. Anne babalar arasında uyku eğitimi olarak da adlandırılabilen bu süreç, aslında bebeğinize kendi kendine sakinleşmenin ve yeniden uykuya dalmanın yolunu göstermekten ibaret.

https://uykumelegi.com/kategori/mutlu-aileler-kulubu/

Her bebeğin farklı olduğunu ve değişen zamanlarda deliksiz uykulara kavuştuğunu unutmadan bebeğinize kesintisiz ve daha sağlıklı uykular uyuması için yardımcı olabilirsiniz. Bebeğinize kendi kendine uykuya dalma konusunda destek olmak istiyor ancak zorluk çekiyorsanız Uyku Meleği’nin sertifikalı uyku koçlarından destek alabilirsiniz.