Bebekleri 12-18 aylık olan anne babalarımız, muhtemelen şimdilerde uyku geçişleriyle ilgileniyordur. “Niye uyumadı ki şimdi bebeğim? Tek uykuya geçmek için erken mi acaba? Şimdi uyku saatlerini nasıl düzenlemeliyiz?” sorularıyla boğuşuyorlardır. Cevapları burada! 🙂

Bebekler büyüdükçe uyku düzeni ve saatleri de değişecek; dolayısıyla gündüz uyku sayısı da azalacaktır. Örneğin; 0-5 ay arası bebekler 4-5 gündüz uykusu ile günlerinin büyük bölümünü uyuyarak geçirirler. 6-8 ay arasında biyolojik ritimleri yavaş yavaş yetişkinlere benzemeye başlar ve 2-3 gündüz uykusu onlara yeterli gelir. 9-12. aya doğru 3 gündüz uykusu artık yerini 2 gündüz uykusuna bırakmaya başlar. Ve sonrasında yavaşça tek uyku dönemi gelir. Bu bilgileri ayrıca https://uykumelegi.com/bebekler-gunduz-ne-kadar-uyumali/ ve https://uykumelegi.com/bebekler-kac-saat-uyumali/ adreslerindeki blog yazılarımızdan tablo şeklinde inceleyebilirsiniz.

Hepimizin bildiği gibi, bebeklerimiz dünyaya gözlerini açtıktan sonra gelişimleri tek seyir halinde ilerlemez. Hem biyolojik hem bilişsel gelişimlerinde geçişler sürekli olacaktır. Uyku geçişleri de bu geçişlerin en önemlilerindendir.

Genel olarak 15-18 ay arasında başlayan tek uykuya geçiş sinyallerini bebeğiniz verecektir zaten. 12-15 ay arasında da bu sinyalleri görebilirsiniz. Ancak gerçekten çok istisnai bir durumdur. Evet biliyorum, hep bizimdir o istisnalar ama eğer bebeğinizin 12-15 ay arasında tek uykuya geçiş yapmasına izin verirseniz ve sabah kalkış saati gün geçtikçe daha erken olmaya başlarsa, bilin ki hazır değildir tek uykuya. 15-18 ay arasında bebeğiniz giderek iki gündüz uykusundan birine, genellikle sabahtan olana direnmeye başlayacaktır. Yatağına yatırdığınız halde oyun oynuyor (tabi ağlama olarak da tepkisini gösterebilir 🙁 ) ve uyumak istemiyorsa ya da sabah uyuyup öğleden sonra uyumuyorsa büyük ihtimal tek uykuya geçiş zamanı gelmiştir. Ancak yine de bebeğinizi gözlemleyip doğru zamanı bulmak en iyisi olacaktır. Bebeğiniz birkaç gün tek uyku uyuduysa, bundan sonra da böyle olacak demek değildir (12-15 ay için daha geçerli bir durum). Bunda birçok neden etkili olabilir.

Bebeğinizi 8-10 gün gözlemledikten sonra tek uykuya geçişine emin olabilirsiniz. Bu süre boyunca yukarıda saydığım belirtileri bebeğinizde gözlemliyorsanız tek gündüz uykusuna geçebilirsiniz. Öncelikle sabah uykusunu kademeli olarak ileri atıp bebeğinizin tek uykusunu saat 12.00-13.00 arasına almaya çalışmalısınız. Elbette ilk zamanlarda bebeğiniz buna uyum sağlamakta zorlanabilir. Ancak sabırlı olmalısınız.

Bebeğiniz bu süreçte akşam üzeri olan uykusunu uyumadığı için, öğleden sonraları yorgun olacaktır. Aşırı yorularak geceleri uykuya geçişte ve uyku boyunca zorlanmamaları için bebeğinizi geceleri daha erken uyutmaktan çekinmemelisiniz.

Bebeklerin artık yavaş yavaş çocukluğa adım attıkları bu dönemde, sağlıklı ve huzurlu uykular geçirmeniz dileğiyle…