Aşağıdaki durumlardan biri size tarif ediyorsa okumaya devam etmelisiniz.
- Bebeğinize erken aylarda kendi başına uyumayı öğrettiniz ve yeni yeni ayağa kalkmayı öğrenmeye başladı.
- Şu sıralarda kendi başına uykuya dalmayı öğretmeye çalışıyorsunuz ve bebeğiniz yatağın içinde ayağa kalkmayı ve hatta ayakta zıplamayı öğrendi.
Şimdi sizden ricam yere uzanmanız ve 3 dakika etrafınızı incelemeniz. Yaptınız mı? Peki o zaman şimdi ayağa kalkın ve etrafı inceleyin. Ne kadar farklı olduğunu fark ettiğinizi düşünüyorum. Evet bebeğiniz bu görüntüyü yeni görmeye başladığı gibi, kendisi için bir ilk olan fiziksel bir gelişimi de sağlamış oldu. Bence Amerika’yı keşfetmiş kadar kendini heyecanlı hissediyordur. Bir an uykuyu boşverin. Evet evet boşverin ve bebeğinizi izleyin. Ne kadar, zevk aldığını ve heyecanını görebilirsiniz. “İzlemek çok güzel de ne oldu bizim uyku?” dediğinizi duyar gibiyim.
Bebeğiniz yatakta ayağa kalkmayı öğrendiğinde öncelikle güvenlik önlemlerini almalısınız:
- Bebeğiniz parmaklıklı bir yatakta yatıyorsa parmaklıkların en üst seviyede olmasına dikkat edin.
- Eğer park yatakta yatıyorsa, mutlaka emliyet kilidini kitleyin.
- Park yatağın içini yükseltmek için koyduğunuz yükseltici maddeleri kaldırın.
- Yatağın köşeleri keskin sınırlıysa koruycu aparatlar takabilirsiniz.
Eğer yatağına bırakıp çıktığınız ve kendi kendine uyuyan bir bebeğiniz varsa:
- Her zamanki gibi yatağına yatırın ve odadan çıkın.
- 15 dakika kalkıp oturmasına izin verin.
- Sonra odaya girin ve hiç göz teması kurmadan önce elinizle yatağa pat pat yaparak “Yatma zamanı” deyin ve bebeğinizi yatırın.
- Sonraki girişleriniz 10 dakika arayla olsun.
Eğer hali hazırda kendi başına uyumayı öğretiyorsanız:
- Ağlamadığı sürece en fazla 15 dakikaya kadar kalkıp oturmasına izin verin.
- Sonra uyguladığınız metodun ön gördüğü şekilde bebeğinizin yatmasını sağlayın.
- İlk yatırmadan sonraki aralıklarınız 10 dakika olabilir. Genelde 10 dakika dolmadan ağlarlar bu nedenle bu aşamada metodunuzun ön gördüğü adımları uygulamanız gerekir.
Bebeğiniz ayağa kalkıyor ama oturamıyorsa, sakın gidip onu yerine oturtmayın. Bir notkada yorulacak ve kontrolsüz olarak düşüp oturacaktır. Bu noktada bebeğinizin deneyimleyerek öğrenmesine izin vermelisiniz. Aksi halde gelişimini geciktirmiş olursunuz.
Bu durum en fazla 2-3 gün devam edecektir ve sonra bu yeni keşif hayatlarının bir parçası olacak ve sıradan hale geldiği için cazibesi ortadan kalkacaktır. Bu süreçte yeni birşeyi keşfetmenin ne kadar güzel bir duygu olduğunu bebeğinizle birlikte yeniden hatırlamanın keyfini çıkarın 🙂