Ritim oluşturmak
Ritim; çocukları sakinleştirir ve güvende hissettirir. Ritimler sayesinde anne-babaların otoritesi güçlenir; nazik ve anlaşılır bir otorite yaratılmış olur. Ritim, disiplin için gereken kanalları açar, disiplinin içten olmasını sağlar. Ritimler iyi yerleştiğinde, geçiş dönemlerinde anne babaların daha az laf kalabalığı yapmaları, daha az çaba sarfetmeleri ve daha az sorun yaşamaları mümkün olur.
Çocuklarınız küçükken 2-6 yaş arasındayken ritimler oluşturursanız, onlar da bunlara doğal olarak ve istekle alışırlar. Küçükler, son derece güçlü olan vücut saatleri sayesinde zaten süreç yönelimlidirler. Ufak bir çabayla onlara ömür boyu sürecek alışkanlıklar ve ritüeller kazandırabilirsiniz. Bununla birlikte bu alıştırma süreçlerinin, çocuğunuz bu işleri otomatik pilota bağlayıp düzenli olarak yapar hale gelene kadar, birkaç hafta anne babalar tarafından desteklenmesi, yakından takip edilmesi gerekir. Onu tüm adımlardan geçirin, yakınında olun. Her adımdan geçmesini sağlayın: Diş fırçan nerede? Bak, hemen benimkinin yanında duruyor. Ne kadar diş macunu koymak gerek? Evet doğru, başparmağının tırnağı kadar. Dişlerini iki dakika boyunca fırçalaman gerekiyor. Hazır mısın? İşte böyle aferin. Çocuğunuzun bu işi otomatik olarak ve sorgulamadan yaptığı aşamaya geldiğinden emin olmalısınız. İşte o zaman başarı elde edilmiştir.The Circle film
Ritim, gün içinde tutarlı ve güvenli alanların oluşmasını sağlar. Bu alanlar, tıpkı nefes gibidir. Bu tür molalar sayesinde çocuk beyninin dengesini koruyabilir ve irade, düşünme ve duygu merkezlerini çalıştırır. İlişkiler genellikle fazla birşeyin yapılmadığı molalarda, aktiviteler arasındaki boşluklarda kurulur. Maalesef bazı çocukların hayatlarındaki duraklamalar çok azdır; bir aktiviteden diğerine giderken duygu ve düşüncelerini gözden geçirme şansı bulamazlar.
Evdeki ritim duygusu, bu tür duraklama anlarını da arttırabilir. İlişkiler duraklamalarda güçlenir…
Kaynak: Kim John Payne, Lisa M. Ross, Doğan Kitap