Ben bir uyku danışmanı ve koçu olarak iki saattir ağabeyimin 11 aylık oğlunu sallayarak pışpışlayarak uyutmaya çalışıyorum. Şakası yok! Ne yapsam uyumuyor, çünkü nasıl uyuyacağını bilmiyor.

Onu uyutmaya çalışırken 11 aylık bebeğin uykusuzluğuna, bu çileyi her gün 3 kere çeken annesine ve bu sırada onları  beklemek zorunda olan 3.5 yaşındaki kardeşine çok çok üzüldüm.

Onlar daha bebeklerine uyku eğitimi veremediler çünkü evlerini taşıdılar, bir yakınlarını kaybettiler büyük kardeşin okuluyla uğraşıyolardı; kısaca vakitleri ve güçleri yoktu. Ama üç haftayı uyku eğitimine ayırıp herşeye katlanmak daha mı zor? Bence değil, çünkü sonra insan geçen zamana üzülüyor. Ben benzer bir süreci oğlum 9 aylık olupta Uyku Meleği Seride’yle tanışıncaya kadar yaşadım. Sonrasında  uyku eğitimi verip de oğlum normale döndüğünde uykusuz geçirdiğim ve oğlumu yorgunluktan bitap düşürdüğüm hergün için kızdım kendime niye daha önce bulmadım diye.

Bütün bebekler uyur işte; eğer tıbbi bir problemi yoksa tüm bebekler uyur. Bebeklere uyku eğitimi vermiycekmişmişiz… Bebekler istedikleri zaman istedikleri yerde uyurlarmışmış… Evet, böyle bebekler var ama bunu söyleyenler hiç uykusuzluktan bitap düşmemiş, bebekleri ağlamaktan morardığı halde hala uyuyamayıp hiç çıldırmamış sanırım.

Maslow’un hiyerarşisinde önce ne var? Temel ihtiyaçlar. Peki bebeğimizin beslenmeden sonraki en önemli temel ihtiyacı ne? Uyku… Sevgi, güvenme, bağlanma hepsi ama hepsi bebeğimizin temel ihtiyaçlarını karşıladıktan sonra zorunlu ve gerekli. Uykusuzluk yaşamayanlar bilemiyor işte ama ne yazik ki siz bebeğinizi uyutamıyorsanız zaten ikinci basamağa geçemiyorsunuz.

Sonuç olarak lütfen ama lütfen unutmayın DOĞRU uyku eğitimleri anne bebek bağını zedelemez aksine bağı kuvvetlendirir. Sonuçta ortaya mutlu anne ve mutlu bebekler çıkar.

Yazan: Uyku Meleği Zeynep Demirel