Bebeklerimiz doğdukları günden bir yaşına kadar o kadar hızlı değişir ve gelişirler ki, her seferinde hayret ve mutluluk duygularıyla izleriz kanımızdan canımızdan bir bireyin gelişimini. Tabi her şey sevgili @blogcuanne Elif’in dediği ‘tozpembe’ değil. Gazın sıkıştırması, emmeyi istememesi, uykuya direnmesi ve tabi bir de diş çıkarma dönemi. Üstten iki diş uç vermeye başlayınca bütün aileye hemen fotoğrafları çekilip gönderilir büyük bir mutlulukla. Ve kafalarda bu mutluluğa eşlik eden bir soru: “Acaba dünkü huzursuzluğu bundan mıydı?”, “Demek o kadar ağlamasının sebebi dişmiş.” ”Hepsi böyle sancılı mı geçecek? Ona da bize de uyku haram oldu!”
Öncelikle sakin olun. Şimdi kendinize bu sıcak havalarda içinizi serinletecek bir içecek hazırlayın ve dişlerin uykuya olan etkileriyle ilgili içinizi serinletecek ipuçlarımı okuyun. Hazırsak başlayalım.
Dişler, beslenmemizi kolaylaştıran, seslerin doğru bir şekilde çıkmasını, dolayısıyla da konuşmamızı sağlayan ve yüzümüzle estetik bir bütünlük içerisinde olan olmazsa olmazımız. Diş çıkarma süreci ise, birçok şeyde olduğu gibi, bebekten bebeğe farklılık gösterir. Bazı bebeklerde 4. ay gibi erken bir dönemde dişler çıkar, bazı bebeklerde de 7. ayda hatta 12. ayda ilk dişleri görürüz. Dişlerin çıkışı genelde genetik düzene uyar. Yani anne babanın dişleri erken çıktıysa bebekleri de erken diş çıkarır; geç çıktıysa bebeğin de büyük ihtimal geç çıkacak demektir.
Bebeklerde diş çıkarma döneminin başlamasıyla birlikte salya akıtmak, hafif öksürük, ısırmak, kulak ve yanak çekiştirmek, ağrı, ishal, ateş, huzursuzluk, beslenmeyi reddetme ve uykusuzluk gibi belirtileri bebeğinizde sıkça görmeye başlarsınız. Tabi ki bu semptomlar da bebekten bebeğe farklılık gösterir. Her bebek aynı derecede ağrıyı yaşamaz ya da her bebeğin acı eşiği başkadır. Ama genel olarak bebeklerimizin bu süreci ağrılı geçireceğini düşünüp ona göre hazırlıklı olmakta fayda var. Bu dönemde onları rahatlatacak şeyler sunmak önemli. Doktorunuzun önerisiyle alabileceğiniz ağrı kesiciler, rahatlatıcı jeller ve diş kaşıyıcılar bebeğinizin rahatlaması için faydalı olacaktır.
Gelelim diş çıkarma sürecinin uyku ile olan ilişkisine. Dolayısıyla da doğru bilinen yanlışlara.
Diş çıkarma sürecinde ebeveynlerin en fazla şikayet ettiği durum sizce ne olabilir? Tabi ki uykusuzluk. 🙂 Evet, diş çıkarma dönemi bebekler için zorlayıcı olabilir ve bu da uykularını bölebilir. Ancak aylarca süren uyku problemlerini dişlere bağlamak hatalı bir yaklaşımdır. Çünkü bir dişin çıkması ve bebeği rahatsız etmesi en fazla 2 ila 4 gün süren bir süreçtir. Her bebekte diş çıkarma sürecindeki ağrılar gün içinde huzursuzluk yaratmaz. Biz yetişkinlerde de diş ağrısı genelde geceleri kendini hissettirmez mi? Zira dolaşım ve sindirim sistemi uykuda yavaşlayınca vücut sorun ve gelişim olan bölgelerle uğraşmaya başlar. Bu nedenle eğer bebeğiniz diş çıkarma sürecindeyken gün içinde mutlu ve canlıysa, sadece uyku zamanında mızmızlanıyor ve uykuya direniyorsa ya da uyumak için sizin onu sallamanızı ya da emzirmenizi bekliyorsa, kendi başına uyumayı öğretme sürecinde bile olsanız, bu ihtiyacını karşılamanızı öneririm. Zaten 2 ila 4 gün sürüyor sadece. Ama bu süreç 4 günden fazla sürüyorsa o zaman diş ile ilgisi yoktur. Geceleri çok sık uyanan bir bebek güne yorgun olarak başlayacağından gündüz uykuları da kısalabilir. Bu süreçte eğer Felaket Uykusu ile uğraşıyorsanız, gelişmelerin durması veya geri gitmesi normaldir.
Sonuç olarak bebeğinizin uyku problemlerini çözmek için sorunu doğru teşhis etmeniz gerekli. Bebeğinizin uyku problemlerini diş çıkarmaya bağlamak demek, diş çıkarma sürecinin sonuna kadar, yani neredeyse 2-3 yaşına kadar uykusuzluk problemiyle boğuşacaksınız demektir. Hem bebeğinizin sağlıklı gelişimi hem de sizin ve ailenizin huzuru için bebeğinizin düzenli ve kendi kendine uyumayı öğrenmesi gerekiyor. Bunun için de gerek Kim West metodunun anlatıldığı İyi Uykular Tatlı Rüyalar kitabını okuyarak gerekse de merkezimizdeki uyku meleklerimizden danışmanlık hizmeti alarak bu sorunu çözümleyebilirsiniz. Diş çıkarma süreci bu hizmete engel değildir. Elbette bebeğinizin ateşlendiği ve ağrılarının olduğu 2-4 günlük süreçte bizler de kısa bir ara veriyor ve bu arayı uzatmadan bebeklerimizin uyku problemlerini çözmek için tekrar yola koyuluyoruz. Rutinlerimizi bozmazsak bu sürecin de kolaylıkla atlanabileceğini göreceksiniz. Unutmayın, kısa dönem sürecek kimi sıkıntıları, yanlış kanılarla, uzun döneme yayılacak uyku problemlerine dönüştürmeyin.
Felaket Uykusu ile ilgili videomuzu buradan izleyebilirsiniz.
İyi Uykular Tatlı Rüyalar El Kitabını almak için buraya tıklayın.
Uyku meleklerimizden danışmanlık almak için buraya tıklayın.