Yaz mevsimi geldi çattı. Kimimiz deniz-kum-güneş üçlemesiyle, kimimiz aile ziyaretleri ve memleket gezileriyle tatilini geçirecek. Son derece keyifli geçireceğimiz bu tatillerden bir de dinlenmiş olarak döneceğiz. Bu aylarda, sevdiklerimizle yılın en keyifli anlarını yaşayabileceğimiz gibi en stresli zamanlarını da yaşıyor olabiliriz.

Bu zamanlarda daha geç uyumaya dolayısıyla da daha geç uyanmaya meyilliyizdir ve uyku düzenimiz tamamen bozulur. Bu çocuklarımızı da etkiler. Bazı çocukların yeni ortamlara ve süreçlere adaptasyonu daha kolay olurken bazı çocuklarsa yılın bu zamanlarında uyku bozuklukları yaşarlar. Çocuğunuzun uyku düzeni halihazırda düzenliyse ve kendi kendine uyuyorsa, muhtemelen tatil boyunca büyük bir sorun teşkil edecek derecede uyku bozukluğu yaşamazlar. Ama daha yeni uyku düzenini oluşturmaya ve kendi kendine uyumayı öğrenmeye çalışan bir çocuksa, hem sizin hem çocuğunuz için biraz daha zor olacaktır. Ama bu kesinlikle tatilinizi ertelemenizi gerektiren bir durum değildir. Sadece birkaç adım ilerlemişken süreçte, tatil boyunca olduğunuz yerde sayabilir veya bir iki adım geri dönüş yaşabilirsiniz. Döndüğünüzde yeniden başladığınızda hızla bıraktığınız noktaya gelirsiniz.

Tatile çıkarken alacağınız bazı önlemlerle çocuğunuzun uyku düzenini mümkün olduğunca  koruyabilirsiniz. İşte size birkaç ipucu:

*Tatile çıkmadan bir hafta önce, özellikle birkaç gün önce çocuğunuzun uykularını almış olduğundan ve iyice dinlenmiş olduğundan emin olun. Böylece tatile adapte olurken yorgunluk ihtimaline karşı vücudu direnç kazanmış olur.

*Tatilinizi geçirdiğiniz yerde kaldığınız ilk gece bebeğinizin hızlıca uyum sağlayamaması ve uyandığı yeri garipsemesi normaldir. Bunun için tatildeki uyku ortamınızı evdeki uyku ortamına en yakın ve uyumlu olacak şekilde hazırlamalısınız. Evdeki sevdiği yastığı, oyuncağı ya da uyku arkadaşını yanınızda götürebilirsiniz.

*Tatillerde hem biz yetişkinlerin hem de çocukların uyku düzeninin bozulmasının asıl nedeni, rutinlerimizin değişmesidir. Yemek saatleri, dinlenme saatleri, eve gelme ve evden çıkma saatleri değiştikçe uyuma ve uyanma saatlerimiz de değişecektir. Günlük rutinlerimiz büyük ölçüde değişmiş olsa da çocuğunuzun uyku öncesi rutinini uygulamaya devam edin ki uyku zamanı geldiğini anlayıp, uykuya geçişini rahat yapabilsin. Ama bu kesinlikle odaya kapanın demek değildir. Rutininizi yapıp pusete koyup, dışarda da uyutabilirsiniz. Önemli olan uyku düzenine olabildiğince uymaktır.

*Gündüz uykularını pusetlerinde yapabilir küçük bebekler ama özellikle 2 yaşın üzerindeki çocuklar için biraz ortamdan uzaklaşmak gerekir ki uyaranlardan kopup uyku moduna girebilsinler. Bu yaştaki çocuklar tek uyku uyuduklarından aslında tam güneşin tepede olduğu saatte odada birlikte güzel bir uyku çekmek harika olur.

*Gündüz uykularını pusette yapan bebeklerde dikkat edilmesi gereken en önemli nokta, biraz olsun gün ışığını kırabilmektir. Delikli çok ince bir kumaş parçası bu yönde yardımcı olacaktır. Ama tamamen pusetin üzerini örtmemenizi öneririm. Zira zaten hava sıcak, bir de pusetin üzeri tamamen örtülürse sıcaktan dolayı zaten uyuyamayacaktır. Ayrıca ciddi bir güvenlik sıkıntısı da oluşturabilir. Aman dikkat…

*Uyuma ve uyanma saatleri mümkün olduğunca standard olmalıdır. Birgün başka bir saat, ertesi gün başka bir saatte uyumak hem yetişkinler hem de çocuklar için kesinklikle onaylamadığımız bir durumdur. Eğer farklı bir ülkeye seyahat ediyorsanız ve arada saat farkı varsa, gittiğiniz ülkenin saatine göre hareket edin. Uzak mesafe seyahtleriyle ilgili yazımı okumak için https://uykumelegi.com/uzak-mesafe-seyahatlerinde-uyku-duzeni/ adresini ziyaret edebilirsiniz.

*Yaz boyu yazlığınızda olacaksanız ve bebeğinize Kim West metodunu kullanarak kendi başına uyumayı öğrettiyseniz, yazlıkta da metodu yeniden uygulayıp kendi başına uyumasını sağlamanızı öneririz. Eğer henüz uygulamaya geçmediyseniz ve tatilde ben bu işi halledeyim diyorsanız o zaman metot hakkındaki bilgiyi https://uykumelegi.com/kim-west-metodu adresinden öğrenebilirsiniz.

*Eğer evde çocuğunuz sizinle aynı odada uyumuyorsa, gittiğiniz yerde de bunu sağlamaya çalışın. Bunu yaratacak bir imkan yoksa, yatağınızı, uyansa bile sizi görmeyecek bir konumda tutmanızı öneririz. Tabi şartlar el veriyorsa.

Sıraladığım tüm bu önlemlere rağmen, büyük ihtimalle uyku düzeniniz evdeki gibi olmayacak ve mutlaka zorlanmalar yaşayacaksınız. Ama sabırlı olun ve tatilin keyfini çıkarmaya çalışın Eve döner dönmez, hızla eski rutininize dönün. Siz kararlı olduğunuz müddetçe çocuğunuz da kolaylıkla bu rutine geri dönecektir. Unutmayın oluşan yorgunluğun tamamen ortadan kalkması birkaç günü ve hatta bir haftayı bulabilir.

Şimdiden iyi tatiller.