İkiz Bebeklerde Uyku Düzeni

Yıllar önce duyduğum bir söze, ikizlerle çalışmaya başladığımdan beri bir ek yaptım; ‘Bir çocuk hiç çocuk, iki çocuk çok çocuk, ikiz bebek bir ordu ?’

İkiz bebek ebeveyni olmak inanılmaz bir deneyim. Ancak bu deneyimin bir de zorlu tarafları var. “Tek bebekle ilgilenmek bile bu kadar zorken ikiz bebeklerin beslenmesi ve uykusuyla nasıl baş edilir?” sorusunu hem iç sesinizden hem de çevrenizdekilerden mutlaka duyuyorsunuzdur. Bu sorunun altında yatan en büyük endişelerden biri de uyku düzenlerinin nasıl oluşturulacağıdır. İster tek bebek ister ikiz bebeklerde olsun uyku düzeninin bir an önce oluşturulması sorunların büyük bir kısmını ortadan kaldıracaktır. Her şeyde olduğu gibi, söylemesi çok basit kendisi ise bu kadar basit olmayıp emek gerektiren uyku düzeniyle ilgili neler yapmalıyız, gelin ona bakalım.

Öncelikle bebek büyütmek başlı başına bir sorumluluk ister. Ve bu sorumluluk yalnızca anneye ait değildir. Bebeğin tüm sorumluluklarıyla babanın da ilgilenmesi gereklidir. Bu gereklilik ikiz bebeklerde zorunluluk halini alır. Alt değişme, aynı anda besleme, uyutma gibi durumlarda eşlerin iş bölümü yapması işleri kolaylaştıracağı gibi sizlere kalan zamanı da arttırır. Bunlar senkronize bir şekilde yapılırsa her iki bebeğin de uyuma ve uyanma saati aynı olacaktır. Diyelim ikiz bebeklerinizin uyuması için gerekli uyku ortamı hazır ve uyku saatinin geldiği sinyalini ona verecek uyku rutinlerini yapmaya başladınız. Yani ortamın ısısını kontrol ettiniz, altlarını değiştirdiniz, banyo yaptırdınız, beslediniz, ışıkları kararttınız, ninni söylediniz, ve  daha büyüyünce kitap okudunuz…. Tüm bunları senkronize bir şekilde yapmazsanız bir bebeğiniz diğer bebeğinizden erken ya da geç uyuyacak ve biri diğerinden erken ya da geç uyanacak. Üstelik erken uyuyan bebeğiniz uyanınca geç uyuyan bebeğinizi de uyandıracak ve bir bebeğiniz daha az uyumuş olacak. Her iki bebeğinizin de sağlıklı uyku düzenleri için rutinlerin ve uyku saatlerinin senkronize olması çok önemli. Bunun için de eşlerin birbiriyle sorumlulukları paylaşması gerekiyor. İlk aşamada bu senkronizasyonu sağlamak için gerekirse notlar alın. Hangi bebeğinizi ne zaman beslediniz, ne zaman uyudu, ne zaman uyandı gibi bilgilere bakıp giderek bunları olabildiğince eşitlemeye çalışın. Hatta eğer bir bebeğiniz diğerine göre çok daha uzun uyuyorsa, uyuyan bebeğinizi uyandırma fikri zor gelebilir ama gerekirse henüz uyanmamış bebeğinizi uyandırın ve giderek uyku rutinleri ve saatlerini olabildiğince eşitleyin.

İkiz bebekler hem gündüz hem gece uykularında aynı yatakta uyuyabilirler. Kendi başlarına dönemedikleri zamanlarda yani 2-4 ay arasında aynı yatakta sırtları birbirine bakacak şekilde uyutabilirsiniz. Ancak büyüyüp de kendi başlarına dönebildiklerinde birbirlerini uyandırma ihtimali artar. Bunun için isterseniz yataklarını, imkanınız varsa da odalarını ayırabilirsiniz. Kim West, İyi Uykular Tatlı Rüyalar kitabında gündüz uykularının birçok bebek için daha zorlayıcı olduğunu düşünerek en azından gündüz uykularında ayrı yerlerde yatmaları önerisinden bahseder.

Gece uykularını aynı odada yatabilirler ama gece uyanıyorlarsa, genelde birbirlerini de uyandırırlar. Kendi başına uyumayı öğretme konusunda ise hem ailenin imkanları, hem de bebeklerin uyuma şekillerine göre ayrı odalarda başlayıp sonra birleştirebileceğiniz gibi, önce birine kendi başına uyumayı öğretip, sonra diğerine de geçebilirsiniz.

Tüm bu önerilerle birlikte aynı anne babadan olsalar da her bebeğin birbirinden farklı olduğunu unutmayın. Uyku düzenleriyle ilgili çok net yönlendirmelerde bulunmak için onları tanıyor olmak önemli. Bebeğinizi en iyi tanıyanlar olarak sizlerin gerçekçi ve tutarlı planlar yapması gerekli. Bunları kararlı ve sabırlı bir şekilde uyguladığınız takdirde başaramayacağınız hiçbir şey yok.

Bir uzmanla çalışmak istermisiniz.?

Youtube kanalımızdan da bizi takip edebilirsiniz. https://www.youtube.com/user/UykuMelegi