Yenidoğan döneminde uykuyu etkileyen en önemli sorunların başında gaz gelir. Bebeklerin çoğu gazdan çok çekerler. Tabi anne-babalar da. Peki neden olur bu gaz? Ne yaparsanız daha az etkilenirsiniz?
Bebeğin gazının olması demek midelerinde veya bağırsaklarında ağrıya neden olan küçük kabarcıkların olması demektir. Bu da bebeğin canını yaktığı için bebekler gazdan dolayı uykularından uyanır ve ağlarlar.
Bebeklerde gaz iki sebepten dolayı olur; olgunlaşmamış sindirim sistemi ve beslenirken yutulan hava.
Bebekler anne memesini emerken, biberondan beslenirken, emzik emerken ve ağlarken hava yutabilirler. Memeyi tam kavrayamadıklarında, emzik ağızlarına tam oturmadığında hava yutarlar. Eğer bu havayı midedeyken çıkarmazsanız o zaman bu hava bağırsağa geçer ve ailecek gecenizi kabusa çevirebilir. Özellikle gece içinde emerken uyuyakaldıklarında “Aman uyanmasın” diye hemen yatağa yatırırsanız, o an için uyku devam eder ama 1-2 saat sonra gaza bağlı uyanmayı kesin yaşarsanız. Bu nedenle her daim emdikten ve beslendikten sonra mutlaka doktorunuzun gösterdiği şekilde bebeğinizin yutmuş olabileceği havayı çıkarmak için uğraşmalısınız. Eğer bebeğiniz biberonla besleniyorsa, akış hızının bebeğinizin yaşına uygun olduğundan emin olmalısınız; hızlı akış da bebeğin hızlı yutamamasından dolayı hava yutmasına sebep olabilir.
Çoğu zaman, yaşamın ilk 4 ayında, üç haftadan fazla, haftada en az üç gün, günde üç saati aşan huzursuzluk ve geçmeyen ağlama nöbetleri olarak tanımlanan kolik, gaz ile karıştırılabilir. Bazı kaynaklar gazın kolikle ilgisinin olmadığını söyler. Öte yandan bazı kaynaklar da bir ilişki olma ihtimalinden bahseder, ancak bebeğiniz kolik ise ağlarken daha fazla hava yutabilir, bu da onun gaza bağlı huzursuzluğunu daha çok arttırır.
Bebeklerin sindirim sistemi ilk aylarda yavaş yavaş olgunlaşır. Bu nedenle de anne sütünden geçen veya mama içeriklerinde bulunan bazı bileşenlerin sindirimi sırasında bağırsak tepki olarak gaz oluşturabilir. Bağırsak sistemi olgunlaşıp bu bileşenleri rahat sindirmeye başlayıncaya kadar, belirli miktarda oluşan gaz normal sayılır. Haftalar geçtikçe gazın azalarak bitmesi beklenir.
Amerikan Pediatri Akademisi’nden Donald Schiff, M.D. ve Steven Shelov’a göre gaz, bağırsak bozukluklarının yaygın bir belirtisidir. Emzirirken, bebeğiniz, süt ürünleri ve kafein gibi anne sütünüzden gelebilecek bazı yiyecekleri sindirmekte zorlanabilir. Eğer bebeğinizin aşırı bir gazı olduğunu düşünüyorsanız doktorunuzla konuşup bu ihtimalleri değerlendirmeniz doğru olacaktır. Mama veriyorsanız ve gaz sorununuz varsa , marka değiştirme konusunda da doktorunuzla konuşmakta fayda vardır. Düşük bir ihtimal de olsa, gaz, reflü gibi bir gastrointestinal durumu işaret edebilir. Gazla birlikte sık sık hıçkırık, kesik kesik bir öksürük veya kusma varsa , çocuk doktorunuz veya bir çocuk gastroentoloğu ile konuyu değerlendirebilirsiniz.
Ebeveynler, gaz ağlamasını, keskin ve akut olarak tanımlarlar. Bağırsak gazı nedeniyle bebeğinizin yüzünün kırmızıya döndüğünü, yumruklarını sıktığını, dizlerini göğsüne çektiğini veya inleme şeklinde sesler çıkardığını fark edebilirsiniz. Bu noktada çaresiz kaldığınızı hissedebilirsiniz. Bazen sindirim sisteminin olgunlaşmasını beklemek bir çözüm iken, bazen de bebekleri rahatlatmak için çocuk doktorları destek tedaviler kullanmanızı önerebilir.