Malum bizim ülkemizde uyurken üzerimize kar yağar. 🙂 11 yıl önce doğumdan sonra eve geldiğimiz ilk gece bizim t-shirt ile dolaştığımız evde, oğlumun baş ucunda elektrikli kalorifer yaktım. Üstüne bir de iki kat battaniye örttüm. Sabah çocuğu kaldırdığımda bir baktım ki bütün vücudu kırmızı benekler içinde. Hemen doktoru aradım ve sorduğu ilk soru ‘Baş ucunda bir ısıtıcı mı çalıştırdın?’ oldu. 🙂 Demek yalnız değilmişim. 🙂

Ülkemizde uykuda gerçekleşen terlemelerin en büyük nedeni aşırı sıcak uyku ortamı ve fazla kalın giydirmektir. İdeal uyku ortamı sıcaklığı konusunda farklı kaynaklar ülkeden ülkeye farklı sıcaklık aralıkları bildirir. Bu sıcaklık aralığı 18-22 derecedir. İdeal uyku ortamı sıcaklığı ile ideal yaşam ortamı sıcaklığı arasında ortalama 2 derece fark olması gerektiğinden, ben 20-22 derece aralığını baz alıyorum çünkü genelde evlerimiz 22-24 derece civarında oluyor. Çok nadir daha düşük sıcaklıkta yaşayan aileler oluyor. İnsan uyurken 1-2 derece vücut sıcaklığı düşer. Hatta sabaha karşı en çok düştüğü zamanlardır. Vücudun ısı değişikliği algılamaması ve adaptasyon için ter bezlerini çalıştırmaması için yaşam ısısı ile uyku ısısı arasında 2 derece fark olmalıdır.

Biliyorum anneanneler, babaanneler ‘Çocuk üşüdüğü için uyanıyor. Sen yine de bir şey ört’ diyecektir. Bu durumda onlara da uyku ortamında aşırı sıcaklığın içerdiği bazı risklerden de bahsetmek de fayda var. Amerikan Pediatri Akademisi’nin 1 aylık ile 1 yaş arasındaki bebeklerin çok fazla sıcakta olmasının, ani bebek ölümü riskini artırabildiğini belirtmektedir. Kimse bu riski göze almak istemez sanırım.

Terlemenin bir başka nedeni de doğru uyku giysileridir. Bu konuda detaylı bilgiyi örneklerle haftaya paylaşacağız. Hatta daha sonra buraya linkini de ekleriz. 🙂

Bir de farklı sebeplerden dolayı gerçekleşen terlemeler vardır ki, bunları tespit etmek için öncelikle ideal uyku ortamı ısısı ve ideal uyku kıyafeti şartlarını karşılıyor olmak gerekir. Aslında terleme, vücut ısı dengesini sağlayan fizyolojik bir durumdur. Zararlı maddelerin vücuttan dışarı atılması da terlemeyle birlikte olur. Hatta bebek ve çocukların vücutlarındaki ter bezi sayısı daha fazla olduğundan, biz yetişkinlere göre daha kolay terlerler. Ama bunlar normal derecede terleme için söz konusu. Özellikle yaz aylarında bebeklerin başının, sırtının ve ensesinin sürekli terlemesi sadece sıcak havalarla açıklanmamalı. Bazı çocuklarda aşırı terleme, çeşitli hastalıkların göstergesi de olabilir. Bunlar solunum yolu hastalıkları, metabolik rahatsızlıklar, kaygı bozukluğu gibi sinir hastalıkları, ateşli hastalıklar ve isilik, pişik gibi yaşam kalitesini etkileyen birçok hastalığın belirtisi olabilir. Bu durumda bebeğinizi bir çocuk doktoruna muayene ettirerek, terlemenin nedenlerinin araştırılmasını sağlamalısınız. Doktorun önerileriyle birlikte siz de bebeğinizin aşırı terlemesine neden olan baharatlı gıdalardan kaçınmalı, uyku ortamı için gerekli sıcaklığa dikkat etmeli ve uygun giysiler seçmelisiniz.

Aklınıza bir hastalık ihtimalini getirmeden önce uyku ortamının ısısı ya da bebeğinizin giysilerinden dolayı da terleme olmadığından emin olmalısınız.