Bebeklerin gece uyanmaları çoğunlukla uyku düzeni ve uykuya dalış alışkanlıklarıyla ilgili olsa da bazı tıbbi problemler de bunu tetikliyor olabilir. Bebeğiniz doğduğundan beridir sürekli uyku problemi yaşıyorsa; normalde düzenli uykuları varken geceleri uyumamaya başlıyorsa; ne yaparsanız yapın ağlamasını durduramıyorsanız; ani, kolik tipi karın ağrılarıyla uyanıyorsa; çeşitli hastalık semptomları gösteriyorsa; görünürde başka hiçbir neden yoksa bebeğinizin sağlığıyla ilgili dikkate almanız gereken bir durum olabilir.
Aşağıda, gece uyanmalarının altında yatan en yaygın tıbbi nedenlerden bazılarını sıralayacağım. Bunlara gizli tıbbi nedenler dememizin nedeni, kulak iltihabı, idrar yolu enfeksiyonu ya da diş çıkarma gibi ilk bakışta fark edilemeyecek problemler olmasından kaynaklanıyor.
Reflü:
Reflü, mide içeriğinin yemek borusuna ya da ağza geri gelmesidir. Bebeğiniz sırt üstü uzandığında tahriş edici mide asitleri yemek borusuna karışır ve yetişkinlerin “mide ekşimesi” dediği acıya neden olur. Hıçkırık, kesik kesik öksürük, ağızdan kesilmiş süt gibi geri besleme ve fışkırarark kusma belirtileri olarak değerlendirilebilir. Bebeklerde görülen reflüye bebek reflüsü denir. Zira bu reflü mide kapakçığını oluşturan kasların olgunlaşması ile ortadan kalkar. Genelde dördüncü ayda en yüksek noktaya ulaşır ve yaklaşık 12-15 aylıkken ortadan kaybolur. Öte yandan bu süre zarfında tıpkı yetişkinleşde olduğu gibi bebeğinizin rahatsız hissetmesine ve gece uyanmasına sebep olabilir.
Eğer gece uyanmalarının altında yatan neden buysa, reflü yatağı kullanabilir ve ya yatak şiltesinin altına kalın kitap koyarak mide kapakçığının yatay düzlemden dolayı yaptığı kaçağı engellemiş olursunuz. Ayrıca bebeğinizi besledikten sonra sindirimine yardımcı olmak için 20 dakika kadar dik pozisyonda tutun. Hazır mamayla besliyorsanız, mamanın hazırlanma önerilerine uyun. Beslenme sıklığı ve miktarı konusunda mutlaka doktorunuzla her kontrolde konuşun.
Besin Alerjileri:
Anne-babalar çocuklarının sağlıklı beslenmesine ne kadar dikkat ederlerse etsinler, günümüzde besin alerjisi giderek yaygınlaşıyor. Hatta ben bunu çağımızın vebası olarak tanımlıyorum artık. İnek sütü, yumurta akı, fındık, fıstık, ceviz gibi bazı besinler yapıları gereği alerjiye neden olabilirken; hazır gıdalara katılan tatlandırıcı, renklendirici, kıvam verici ya da koruyucular da alerjik reaksiyona yol açabilir. Alerjiler kendisini genellikle deride kırmızı döküntüler, kusma, aşırı gaz, kabızlık, ishal, yeşil ve sümükümsü kaka ya da kanlı kaka gibi çeşitli belirtilerle kendini gösterir. Bu tip alerjiler bebeğinizin geceleri sık sık uyanmasına neden olurken sağlıklı bir uyku almasını da engellemiş olur. Çocuğunuzun gündüz uykuları yaşına uygun, kendi başına uyumayı biliyor ve halen geceleri uyanıyorsa alerji ihtmalini öncelikle elemenizi öneririm. Bu konuda bizim de bilgilerinden faydalandığımız Alerji ile Yaşam Derneği sayesinde birçok aile bebeklerindeki alerjinin farkına varıyor ve tedavi sürecine başlıyorlar. Eğer bir şüpheniz varsa bebeğinizin durumu ile ilgili Alerji ile Yaşam Derneği’nin sayfasını inceleyebilir ve onların anne gruplarına katılabilirsiniz.
Burun tıkanıklığı:
Burun tıkanıklığı sadece hastalık durumunda olmaz, alerji de sık sık burun tıkanıklığına yol açabilir. Burun tıkanıklığı durumunda bebekler geceleri çok uyanırlar. Üç aya kadar bebekler uyanıkken sadece burunlarından nefes alabilirler, ağızlarından ancak ağlarken nefes alabildikleri için burnu tıkalı üç aydan küçük bir bebek ancak ağlayarak yaşamı için gerekli nefesi alabilir. Sonrasında da geceleri uyurken ağızdan aldıkları nefes yeterli gelmez ve bu nedenle uyanırlar ve ağlayarak yeterli nefesi alırlar. Ağızdan nefes almaya başladıklarında da, hava burundaki gibi temizlenmediği için daha çok hastalıklara açık hale gelirler.
Kulak İltihapları:
Bebeğinizin burnundan ve/veya gözlerinden gelen sarı bir akıntısı varsa, orta ve dış kulak enfeksiyonu şüphesi olabilir. Bu da huzursuzluğa, geceleri yatağa gitmek istememesine, uyuma alışkanlığının değişmesine ve sık sık uyanmasına neden olur. Böyle bir belirti varsa çocuğunuzu en kısa sürede bir çocuk Kulak Burun Boğaz doktoruna götürmenizde fayda vardır. Kulak iltihabına boğaza kaçan süt ya da mama da neden olabildiği için, bebeğinizi dike yakın bir konumda emzirmeniz kolay bir önlem almanızı sağlayacaktır.
Bebeğinizin gece uyanmalarının altında yatan başka tıbbi nedenler de olabilir. Bunları tespit etmek ve tedavi etmek için mutlaka doktorunuzla birlikte hareket edin.