İlk aylarda bebeğin uykusu dışında gazı, emmesi, beslenmesi en çok konuşulan konularken, zaman içinde bütün bunlar yoluna girer ama uyku konusu kendi kendine çözümlenmediği için en çok tartışılan, herkesin hakkında en çok konuştuğu konu uyku ya da uykusuzluk olarak kalır.

Bebeklerin ve çocukların yeterli sürede kaliteli bir uyku uyuması evdeki herkesin uyku kalitesini ve miktarını da belirleyecektir. Peki bebeğiniz gecenin bir yarısı uyandığında ne yapmalısınız? Bebeğinizin sağlıklı bir uyku uyuması için kaç saat yeterlidir?

Tüm yaşlardaki bebeklerin günde kaç saat uyumaları ve kaç saat ayakta kalmaları gerektiğini  aşağıdaki görsellere tıklayarak öğrenebilirsiniz. Ama ben bugün, 2-3 yaşındaki çocukların uyku düzeni ile ilgili yazacağım.

Özellikle 2 yaş civarında ayrılık anksiyetesi yeniden ortaya çıkabilir. O ana kadar kendi odasında rahatlıkla uyuyan bebeğiniz bir anda sizin yanından ayrılmanıza izin vermemeye başlayabilir. Bu noktada onunla inatlaşmamalı ve gerekirse Kim West metodunu yeniden uygulayarak, içinde bulunduğu bu duyguda onun yanında olmalısınız.

Bir çoğunuz artık uyku gerilemesi tanımını gayet iyi biliyorsunuz. İşte bu gerilemelerden biri 2 yaşında gerçekleşir ve genelde gündüz uykusunu etkiler. Bu noktada çocuğunuz gündüz uykusuna direnmeye başlar. Eğer bunun neden kaynaklandığını bilmiyorsanız, “Zaten büyüdü ve ihtiyacı yok herhalde” deyip gündüz uyumamasına izin verirseniz; gece uyanmaları veya sabah erken kalkmalar tekrar ortaya çıkacaktır. Burada inatlaşmadan gündüz uykusunu yapmasını sağlamak en doğrusudur. (Kısa gündüz uykularını uzatmak için buraya tıklayarak videomuzu izleyin)

İlk bilmeniz gereken şey bebeğiniz artık büyüyor ve gün içindeki uyuma saatleri giderek azalıyor. 2-3 yaşlarındaki çocukların çoğu halen gece 10-11 saat uyurken, gündüz uykuları da 2 saat civarında olur. 3 yaşına doğru nadiren de olsa bazı çocuklar gündüz uykusunu bırakıp, gündüz uyuması gereken süreyi gece uykusuna eklerler ve sağlıklı bir yaşam için bir günde uyumaları gereken toplam süreyi gece uykusunda tamamlarlar.

Bebeğinize sağlıklı bir uyku düzeni oluştururken ve kendi başına uyumayı öğretirken Türkiye’nin Kim West metodunda uzman ilk ve tek uyku koçlarından destek alın. Yumuşak geçişlerle, bebeğinizi yormadan kesintisiz uykuya kavuşturalım. Buraya tıklayıp formu doldurun, sizi en kısa sürede arayalım.

Genellikle aileler, çocuklarına 3 yaşa doğru yeni bir yatak alırlar veya mevcuttaki yataklarını genişletirler. Bu değişim bazı çocukların hoşuna gittiği gibi, bazıları da büyük yatağında yatma kurallarını henüz bilmedikleri için gece uyandıklarında direk olarak anne-babanın yanına gidebilirler. Aslında neden sonuç ilişkisinin oturmaya başladığı 4 yaş civarında büyük yatağına geçmek daha doğru olacaktır. Ama siz bunu erkenden gerçekleştirmek istiyorsanız, bu noktada bıkmadan ve gayet sakin olarak çocuğunuz her yanınıza geldiğinde onu odasına götürmelisiniz. Özellikle henüz kendi başına uyumayı öğretmediyseniz, artık bu noktada bu zorunlu hale gelir. Kendi başına uyumayı öğretmek için hala geç değildir.