Çocukların sağlıklı büyüyüp gelişmesi için en önemli etkenlerden biri de uykudur. Ayrıca iyi bir uyku uyumaları bebekler için olduğu kadar ebeveynler, özellikle anneler için de önemli bir konu. İyi uyumayan bebek gün içinde daha mızmız, huzursuz ve yorgun hisseder. Anne de gece boyunca bebeğinin uykusuyla ilgilendiği için gün içindeki performansı oldukça etkilenir.
Bebeğinizin mışıl mışıl uyuması için hazırlık yapıyorsunuz; banyo yaptırıyor, masaj yapıyorsunuz. Ama bebeğiniz uykuya dalmakta zorluk çekiyor, bir türlü uykuya geçemiyor. “Nerede hata yaptım?” diye düşünüyorsanız, okumaya devam edin derim. Zira bugün bebeklerin uykuya geçişini etkileyen ve derin uykuya geçmesini engelleyen önemli bir faktörden yani ışıktan bahsedeceğim.
Uyku düzeni üzerindeki en önemli uyarıcılardan biri ışıktır. Gözlerimizin arkasında biyolojik ritmimizi ayarlayan çok önemli bir bölüm vardır ve bu bölüm ışık ile uyarılır. Bu nedenle, bebeğinizi uyuttuğunuz odanın ışıklandırılması son derece önemlidir.
Genelde mutluluk hormonu olarak bilinen melatonin hormonu aynı zamanda hücreleri yenileyici, bağışıklık sistemini düzenleyici, vücudun biyolojik ritmini ayarlayıcı, anti-oksidan özelliği olan ve bu özelliklerinin yanı sıra büyüme hormonunun salgılanmasına yardım eden bir hormondur. Melatonin gece salgılanır. Yani melatonin karanlık hormonudur. Bu nedenle geceleri sadece bebeklerin ve çocukların odasının değil, biz yetişkinlerin odasının da karanlık olması gerekir.
Bebek Odalarında Kullanılabilecek Aydınlatma Ürünleri
Bebek odalarında gece lambası, avize, lambader, aplık gibi birbirinden farklı aydınlatma ürünleri kullanılır. Aydınlatma ürünlerindeki farklı ışık ve renk çeşitliliği arasında doğru ışık seçimi zorlaşabiliyor. Kafa karışıklığına yer vermeden kısaca nelere dikkat etmemiz gerektiğine bakalım:
Önerilerime geçmeden önce tekrar belirtmek istiyorum; nasıl bir tercihiniz olursa olsun, uyku boyunca odanın karanlık olması gerektiğini asla unutmamalısınız. Bebeğiniz herhangi bir sebepten dolayı kalktığında, onu görebilmek için oda dışında bulunan bir ışık kaynağından yararlanmanız en doğrusu olacaktır.
Odanın aydınlatması için gözü yormayacak dolaylı aydınlatmaları kullanmanızda yarar var. Işık kaynakları, bebeğinizin gözüne direkt gelmeyen, ışığın kaynağı olan ampulü görmeyecekleri şekilde düzenlenmiş olmalıdır. Bebeğinizi oturma odasında uyutuyorsanız sadece televizyonun ya da bilgisayarın parlak ışığı bile bebeğin uykuya dalmasını engeller. Bu yüzden mümkünse ya uyutacağınız odayı loş ve sessiz hale getirin ya da odasında uyutmayı tercih edin. Uyumaya geçmeden en az bir saat önce tüm elektronik cihazların ışığından uzak tutacak şekilde bir uyku ortamı yaratmanız uykuya geçişi daha kolaylaştıracak ve sağlıklı bir uykuyu beraberinde getirecektir.
Kullanılan ışıkların göz yormaması için tasarruflu LED lambalar tercih edilmelidir. LED ampullerin en büyük avantajı, kullanıldığı süre boyunca ısınmamaları ve göz yormamasıdır. Isınan klasik ampuller ortamın da ısısında değişikliklere neden olur ve düzensiz ısı değişikliği çocuk odalarında istenen bir durum değildir.
Bebek odası için dekoratif aydınlatma ürünleri seçerken bebeğinizin yaşını, oda büyüklüğünü ve aktivitelerini de göz önünde bulundurmanız gerekir. Eğer bebeğinizin yaşı küçükse ya da oda küçükse lambader ve abajur gibi aydınlatmaları devrilme tehlikesine karşı konumlandırabilirsiniz; koltuk arkasında veya kısa bir dolabın arkasında kullanabilir veya zemine sabitleyebilirsiniz. Bunun yerine duvar aplikleri de kullanabilirsiniz. Spot ışıklar küçük bir noktadan ışık yayıp bebeklerde konsantrasyon dağınıklığına neden olurlar. Bu nedenle bebek odası için uygun değildir.
Bunun dışında bebeklerimiz gündüz uykusu uyuyacakları için iki aşamalı bir perde sistemi tercih etmelisiniz. Yani ilk aşamada sadece ışığın direkt gelmesini engelleyen tül perdeler ve gündüz de gerektiği kadar loşluk yaratabilecek kalın perdeler olmalıdır.
Tabi ki gündüz uykularında odanın ışığı geceye göre biraz daha fazla olmalıdır ama bu siyah ve beyaz gibi bir fark olmamalıdır.