Sizin de bebeğiniz gündüz uykularında, akşam uyumadan önce ya da gece uyku aralarında biberon kullanıyorsa muhtemelen biberonu bir uyku aracı olarak kullanmaya başlamış demektir. Bebeğiniz yorgun ya da üzgün olduğunda biberon isterse, aynı zamanda rahatlama aracı olarak da kullanıyor demektir.

Bebeklerde 12-15 ay arası, biberonu bırakmak için harika bir zaman. Neden mi? 15-18 aylık bebekler anne ve babalarından biraz uzaklaşarak yeni nesneleri keşfetmeye başlarlar. Bir yandan size bağımlılıkları devam eder ama bir yandan da bağımsızlıklarının ilk adımlarını atmaya başlarlar J Sizin yakınlarınızda olma istekleri muhtemelen sadece kendilerini yorgun, stresli veya  hasta hissettikleri zaman olacaktır. Tabii sadece anne babalarının güvenli kucağını istemekle kalmayacak, ona tanıdık gelen ve rahatlatıcı bir nesneyi de isteyeceklerdir. Çoğu durumda bu nesne sevimli bir biberon olur. Yürümeye başlayan bebeklerinizin hala biberon kullanmalarına izin verirseniz, bu kritik dönemde rahatlatıcı bir araç olarak biberona daha çok bağlanacaktır.

Süt, dişlere yapışabilen ve çürümeye neden olan şekerlerle doludur. Sadece bebekken geçerli değildir bu. Hele biberonla meyve suyu içiyorsa daha kötü. Bebeğinize uyumadan önce biberonu verip dişlerini temizlemeden uyumasına izin verirseniz, dişlerinin çürümesine sebep olabilirsiniz. 18 aylık ile 5 yaş arası birçok çocuktaki diş çürümelerinin büyük bir sebebi budur.

12 aydan büyük çocuklar biberonla beslenirse, muhtemelen, sadece sütle beslenmiş olurlar. Örneğin sabah yediği ilk şey ortalama yüz seksen, iki yüz cc süt olan bir bebek kahvaltıda çok fazla bir şey yiyemez. Bu yaşlarda, bebekler sütten başka çeşitli ek gıdalara da ihtiyaç duyarlar. Üstelik biberondan beslenmek daha kolay olduğu için biberonla daha hızlı içmiş olurlar. Bunlar da bebeğinizin iştahını olumsuz anlamda etkiler.

Sağlıklı uyku düzenini oluşturmak için önemli olan bir şeyi tekrarlamakta fayda var: Bebeğinize kendi başına uyumasını yani sizin ona sarılmadan, sallamadan, emzirmeden ya da diğer alışkanlıklar olmadan uyumasını öğretmeniz büyük önem taşıyor. Bu alışkanlıklardan bir diğerinin de biberon olmasına kesinlikle izin vermeyin.

Nasıl Bıraktırırım?

İlk aşamada çocuk doktorunuzla görüşmelisiniz. Bebeğinizin sağlık durumuyla ilgili özel bir durum yoksa gece beslenmesini ve biberonu bıraktırma konusunda size onay verecektir. Bu onayla birlikte alıştırma bardağı kullanmaya başlayabilirsiniz. 9-12 ay arası bebeklerde, sütü alıştırma kabında vermeyi deneyin. Olmazsa, bebeğinizin sevebileceği farklı çeşitlerde kapları deneyin. Ben oğlumda şimdilerde örnekleri çok olan pipetli bardakları kullanmıştım. Ayrıca biberon bıraktırmaya ilk önce öğlen saatlerindeki beslenmelerde başlayabilirsiniz. Çünkü öğlen yemeği, bebeklerin biberonu en az önemsediği öğündür. Öğlen yemeğinde bardak kullanmaya alıştıktan sonra, ortalama 4-7 gün sonra, akşam yemeğinde de bardak kullanmaya başlar. Kahvaltı içinse, bebeğiniz uyanır uyanmaz ona biberon vermek yerine direkt kahvaltı masasına gidin. Bu söylediklerimi yaparsanız gece biberonu bırakmak daha rahat olacaktır. Akşam öğününde iyi beslendiyse 9-12 ay arasındaki bebeklerin (bu sizin düşündüğünüz kadar çok olmayabilir, miktarlar konusunda mutlaka çocuk doktorunuzla her ay konuşun) gece boyunca ekstra süt içmesi gerekmez. Bu durumda gece beslenmesini birkaç günde bir belirlediğiniz ölçüde azaltarak kesebilirsiniz. Son olarak da akşam yatarken içtiği biberonu bıraktırmanız gerekir. Burada da farklı içme aparatları kullanabilirsiniz. Mesela pipetli içme aparatı gibi. İlk günler zorlu olacaktır. Anne ve baba olmak zor. Çocuğunuzun iyiliği için bile olsa, onu bazı şeylerden vazgeçirmekte zorlanabilirsiniz. Bir hedef belirler ve bunu tutarlı bir şekilde uygularsanız, daha iyi bir uyku için bebeğinize biberonu bıraktırabilirsiniz.

Eğitimlerimiz hakkında detaylı bilgi almak için formumuzu doldurabilir ve bizi youtube kanalımızdan takip edebilirsiniz.