Bebeğinizin kundaktan ayrılma vakti geldi diye mi düşünüyorsunuz? Ya da “Ne zaman ve nasıl bıraktırmalıyım?” aklınıza takılan bir soru.
Kundak yeni doğan döneminde gerek uykuya yardımcı olduğu için, gerekse kolik sürecine olumlu yönde destek olduğu için tavsiye edilir. Özellikle kısa gündüz uykularının uzamasına destek olduğu için benim de yeni anneyim eğitimlerinde anlattığım ve anneleri cesaretlendirdiğim bir konudur. Bebekler, her şeye olduğu gibi kundaklanıp uyumaya da alışırlar. Yeni doğan ebeveynlerinin, bebeklerinin kundaktan ayrılma süreciyle ilgili çok kaygıları vardır. Bunu nasıl kolaylıkla başarabilecekleri konusunda endişelenirler. Neyse ki bebekler, artık kundaklanmaktan hoşlanmadıklarını, çünkü daha hareketli bir döneme girdiklerini açık bir şekilde bize anlatırlar.
Bebekler ortalama 3-4 aylıkken kundaktan ayrılabilirler. Bebeğin dönmeye başlaması durumunda mutlaka en azından kollar açık şekilde kundağa geçilmeli veya kundak tamamen bırakılmalıdır.
Peki bebeğinizin kundaktan ayrılma vaktinin geldiğini nasıl anlarsınız? Bebeğiniz kundak örtüsünü-bezini sık sık çekiştirir, içinde kımıldamaya ve hareket etmeye başlar, bir o yana bir bu yana döner, kundaktan sıyrılmak için normalden daha çok kundakla savaşır. Ve tabi ki kundaklandığında eskisi gibi sessiz ve uslu durmaz. İşte bunlar sizin için kolları sıvamanın zamanının geldiğini gösterir. 🙂
Peki nasıl yapacaksınız? İşte size birkaç öneri:
Önce bebeğinizin yalnızca bir kolunu kundak dışında tutarak başlayabilirsiniz. Eğer bebeğiniz telaşlanıyor ve koluyla kendine zarar veriyorsa -yüzünü çizmesi, elinin yüzüne çarpması, kolunu belli belirsiz savurması gibi, bu henüz hazır olmadığını gösterir. Telaşlanması da sadece ne yapacağını bilememesinden kaynaklanır. Bu durumda birkaç gün sonra tekrar denemenizi öneririm.
Eğer tek kolonun kundak dışında olmasından hoşnutsa birkaç gün böyle ilerledikten sonra bu kez her iki kolunu da kundak dışında tutmaya başlayabilirsiniz. Bebeğinizin hoşuna gidiyorsa, gövdesi kundakta kalmaya devam edebilir.
Bazı bebekler ayaklarının daha özgür kalmasını severler. Bu durumda kollardan önce ayakları kundak dışında bırakmak da işe yarayabilir.
Kundaktan yeni ayrılan bebeğinizi yatağa koyduğunuzda telaşlanıyorsa – kundaklıyken yatakta uyumaya alıştırdıysanız -, bir süre onunla birlikte yatağında kalıp ellerinizi göğsüne koyun. Sonra, giderek elinizi çekin. Ama bunların bebeğinizde yeni bir bağımlılık ya da alışkanlık yaratmamasına dikkat edin. Bunu sadece bebeğinizi sakinleştirmek için yaptığınızı hiç unutmayın ve ona da unutturmayın. 🙂
Bebeğinizi hem gündüz hem gece uykularında kundaklıyorsanız, kundaktan ayrılmayı önce gece sonra gündüz uykularında uygulayabilirsiniz.
Diyelim ki bebeğiniz henüz kendi kendine dönmeyi öğrenmedi ve siz çok sıkmadan, rahat bir kundaklama yapıyorsunuz ve buna rağmen yine de kundaktan rahatsızlık duyuyorsa uyku tulumunu kullanarak bu geçişi sağlayabilirsiniz. Özellikle şimdilerde birkaç farklı seçeneği olan uyku tulumları da varken işiniz daha kolay olacaktır diye düşünüyorum. Tulum içerisinde olmasına rağmen bebeklerin kollarını rahatlıkla yukarı kaldırabilecek ya da tek kolu tulum içerisinde olabilecek şekilde farklı işlevleri olan uyku tulumları kundaktan güvenli ayrılmayı sağlar. Hem de bebekleri eskisi gibi kundak içinde sarmaya gerek olmaz. Bebeğinizi gece boyunca sıcak tutabilecek böylece de fazladan bir battaniye ya da örtü kullanmanıza gerek olmayacak kumaşlardan yapılan uyku tulumlarını da tercih edebilirsiniz.
Elbette tüm bu geçiş süreçlerinde bebeğinizin hem uyku saatlerini hem uyku aralıklarını ihmal etmeyin. Birkaç gün içerisinde bebeğinizle birlikte, onun daha rahat bir şekilde hareket edebilmesinin keyfini çıkaracaksınız ve kundaklama artık çooook eski bir anı olacak. 🙂
Eğitimlerimiz hakkında detaylı bilgi almak için formumuzu doldurabilir ve bizi youtube kanalımızdan takip edebilirsiniz.