Genelde gece uykularına o kadar önem veriyoruz ki gündüz uykusuyla yeterince ilgilenmiyoruz. Oysa 4-5 yaşına kadar birçok çocuk ihtiyacı olan uykunun tamamını sadece gece uykusunda alamaz. Çocuğunuzun yaşına uygun sürede yapacağı gündüz uykuları yalnızca yeterli dinlenmeyi sağlamak için değil çocuğunuzun sağlığı için de gereklidir.
Gündüz uykuları çocuğunuzun mızmızlanmalarını, ağlamalarını ve huysuzluk nöbetlerini azaltır. Gece ve gündüz uykularını iyi almış olmak beyin gelişimine katkıda bulunur. Aslına bakılırsa, çocuğunuzun hem mutluluğu hem nörolojik gelişimi sağlıklı uyku uyuyabilmesiyle çok ilgilidir.
Gündüz uykusunu atlamak gece daha iyi bir uyku anlamına gelmez. Öte yandan çocuğunuz gündüz çok uyumuş gibi gelse bile, gece uyumayacağı anlamına da gelmez. Gündüz uykusu düzenli olan bir çocuk, geceleri daha iyi uyur. Yani eskilerin dediği gibi uyku uykunun mayasıdır. 🙂
GÜNDÜZ UYKUSU REHBERİ
Bebeğiniz iki yaşına gelinceye kadar gündüz uyku süreleri ve aralıkları birçok kez değişir. Bloğumuzda çocukların hangi ayda ne kadar uyuması gerektiği bilgisini daha önce paylaşmıştık. https://uykumelegi.com/bebekler-kac-saat-uyumali/
Çocuğunuz eğer çok yorgunsa uyuması daha da zorlaşacaktır. Yorgunluk yaptığı aktivitelerden daha çok gündüz uykularını yaşına uygun zamanda yapmamasından kaynaklanır. Çocuklarda da, eğer herhangi bir sebepten dolayı bozulmamışsa, tıpkı biz yetişkinlerde olduğu gibi biyolojik saat uyuma ve uyanma saatlerini belirler ve ipuçları verir. Biyolojik saat, bize ne zaman uyumamız ve uyanmamız gerektiğini söyleyen içsel bir mekanizmadır. İpuçları uykunun geldiğini söylediğinde, bunu fark etmez veya bir sebepten dolayı ötelersek uyku treni kaçar. Bebeklerin de uyku trenini bir kez kaçırırsak bir daha o uykuyu yakalamak zorlaşabilir. Vücutları hemen uyarıcı hormonlar salgılamaya başlar. Bu da hem uykuya geçişlerini hem de kesintisiz uyumalarını zorlaştırır.
GÜNDÜZ UYKUSU SAATLERİNDE İPUÇLARINI YAKALAMAYA ÇALIŞIN
Çocuğunuzun uykusunun geldiğini bir takım belirtilerden anlayabilmek sağlıklı bir gündüz uykusu rutini geliştirmeniz için çok önemli. Böylece çocuğunuz yeniden hareketlenmeye başlamadan önce onu yatağına götürebilmiş olursunuz. Çocuklar uykusunun gelmiş olduğunu birkaç şekilde gösterirler: oyun oynarken ilgisini kaybederler, esnerler, gözleri boşluğa dalıp gider, gözlerini ovuştururlar, kulaklarıyla oynarlar, parmaklarını emerler ya da huysuzluk ederler. Tanıdık geldi mi? 🙂
Elbette sizin çocuğunuzun bunlardan başka uyku işaretleri de olabilir. Bunları keşfetmek için dikkatli olmalısınız. Çocuğunuz gündüz uykusu konusunda çok dakikse, uyku saati yaklaşırken gözünüz mutlaka üzerinde olsun. Uyku belirtilerini görür görmez onu yatağa götürmeye hazır olun.
AYAKTA KALMA SÜRESİ
Çocuğunuzun uykusuyla ilgili bir diğer dikkat edilecek durum da ayakta kalma süreleridir.
Bebeklerin özellikle ilk aylarda çok kısa süreler uyanık kalabildiğini biliyoruz. Yaşlarına uygun bir şekilde ayakta kalma sürelerini bilmek, çocuğunuzun uyanık kalma sürelerini tahmin edebilmenizi ve uyku ipuçlarını kaçırmamanızı sağlar. Ayakta kalma süresiyle ilgili bilgiye de daha önceki yazılarımızdan ulaşabilirsiniz: https://uykumelegi.com/bebekler-gunduz-ne-kadar-uyumali/
Çocuğunuzun uyku ipuçlarını yakalamaya çalışırken saati de mutlaka dikkate almalısınız. Zira uyku düzenini ilk oluşturmaya başladığınızda, yorgunluktan dolayı aşırı hareketli olacağından, uyku ipuçları veremeyebilir. Biyolojik saatini ayarlayabilmek için bir müddet gündüz uykusuna yattığında uyumada zorluk çekecektir. Burada önemli olan, uyuyamayacağını bildiğiniz için sakin kalıp, birlikte sakin bir zaman geçirmenizdir.
Eğitimlerimiz hakkında detaylı bilgi almak için formumuzu doldurabilir ve bizi youtube kanalımızdan takip edebilirsiniz.