Uyku Meleğine yazılan mesajların büyük çocuğunluğu bu başlıkla başlıyor. Genellikle de ‘Ne yapmalıyım?’ sorusu ile bitiyor.

Küçük yaşlarda gece uyanmaları genellikle tıbbi bir soruna dayanmıyor ve çoğunlukla yaşa uygun olmayan uyku düzeni ve uykuya kendi başına geçmeyi bilmemekten kaynaklanıyor. Uyku Meleği koçları olarak bizler öncelikle bebeğinizin neden uyandığını bulmak ve ona göre bebeğinizin yaşına ve sizin hayat şartlarınıza uygun uyku planı oluşturuyoruz.

Bunu siz de yapabilirsiniz. Bebeğinizin neden uyandığını bulabilmek için ilk yapmanız gereken günce tutmaktır. Günceyi bir tahlil veya görüntüleme sistemi olarak düşünebilirsiniz. Uykusuzluktan dolayı kısa süreli hafızanız olumsuz etkilendiğinden, bu konuda hafızanıza güvenmemenizi ve mutlaka yazılı bir şekilde günce tutmanızı öneririz.

Güncede bakmanız gereken noktalardan bazılarını aşağıda bulabilirsiniz.

  • Gün içinde ayakta kalma süreleri ne kadar?
  • Uyku süreleri yaşına uygun sürelerde mi gerçekleşiyor?
  • Gece uyanmalarının belirli bir düzeni var mı?

Günce incelemesi yaparken daha birçok soru yanıtlanır. Bunların hepsinin cevabını bilmeniz mümkün değil tabii ki, ancak toplam uyku süresi ve ayakta kalma sürelerinin yaşına uygun olup olmadığını ve belirli bir düzende olup olmadığını siz de rahatlıkla tespit edebilirsiniz. Bu konuda blogdaki Bebekler Gündüz Ne Kadar Uyumalı yazımızı okuyabilirsiniz.

Peki bunu tespit ettikten sonra ne yapacaksınız?

  • Eğer bebeğinizin uyku düzeni yaşına uygun değilse, en kısa sürede yaşına uygun günlük bir rutini oturtmalısınız. Böylece yorgunluğu tetikleyen yetersiz gündüz uykuları, uzun süre ayakta kalmalar ve gece geç yatma saatlerini düzeltmiş olursunuz.
  • Mutlaka uykuyu etkileyen tıbbi sebepleri elemelisiniz. Reflü, burun tıkanıklığı ve alerji uykuyu olumsuz etkileyen ve sıkça görülen tıbbi nedenlerdir. Çocuk doktorunuzla bu konuyu konuşarak bu ön adımı da tamamlayabilirsiniz.

Bebekler ve çocuklar uykuya nasıl dalarlarsa; ayakta sallanarak, emerek veya kucakta, gece uyku döngüleri arasında herhangi bir sebepten dolayı ayıldıklarında yine aynı araca ihtiyaç duyarlar. Ancak gözlerini kapatmaları gerektiğini tetikleyen uyarıcı gerçekleşince gözlerini kapatırlar. Bu nedenle ister sizin odanızda, ister kendi odasında yatıyor olsun, kendi başlarına uyumayı öğretirseniz uyku döngüleri arasında uyandıklarında size ihtiyaç duymaksızın uykuya geri dönebilirler.

İşte değiştirmeniz gereken ikinci nokta da budur. Yani bebeğinizin kendi başına uyumasını sağlamak. Bu noktada karar vermeniz gereken hangi metodu kullanacağınızdır. Biz Uyku Meleği koçları olarak lisansına ve sertifikasına sahip olduğumuz Kim West Metodunu kullanıyor ve uyguluyoruz.

Bütün bunları biliyor ve hatta uygulamaya çalışıyor olabilirsiniz. Unutmamanız gereken en önemli nokta mutlu sona ulaşmak sizin tutarlı ve kararlı olmanıza bağlı. Bebeğinizi sağlıklı kesintisiz uykuya kavuşturacak olan tek yol sabırlı ve kararlı olduğunuz yoldan geçiyor. Haydi başlayalım…

Eğitimlerimiz hakkında detaylı bilgi almak için formumuzu doldurabilir ve bizi youtube kanalımızdan takip edebilirsiniz.