Bebek bakımı konusunda en tartışmalı konulardan biri de emzik kullanımı. Emziğin bebeğe fiziksel ya da psikolojik olarak zarar verdiğine dair inanışlar olsa da bunların hepsi tam anlamıyla doğru değil. Bebeğinize emzik verip vermeme konusunda kararsızsanız, yazımızı okumaya devam edin.
Emzik, bebeği rahatlatan ve uykuya kolay dalmasını sağlayan bir yardımcı. Anne babalara pek çok açıdan kolaylık sağlayan emziğin kullanımı konusunda bebek bakımına dair pek çok konuda olduğu gibi farklı görüşler mevcut. Emzik kullanımının emzirme başarısını olumsuz etkilediğinden ağız ve diş yapısına zarar verdiğine dek, pek çok olumsuz yönünden bahsediliyor. Esasında zamanlamaya dikkat edildiğinde bu olası zararlardan kaçınmanız mümkün.
Emzik Gerçekten Zararlı mı?
Emzik ile ilgili tıbbi öneriler zaman içinde sıklıkla değişti. Günümüzde ise emziğin amacına uygun ve ideal süre zarfında kullanıldığında bir zararı olmadığına dair görüşler ağır basıyor. Amerikan Pediatri Akademisi (American Academy of Pediatrics/AAP), yaygın inanışa karşın emziğin herhangi bir medikal ya da psikolojik probleme neden olmadığını ifade ediyor. AAP, bebeğinizi emzirseniz ve biberonla besleseniz dahi bebeklerin bunların ötesinde emme ihtiyacı duyabileceğini belirtiyor. Ancak emziğin bebeğin beslenme gibi en temel ihtiyaçlarını ertelemek için kullanılmaması gerektiğini de altını çiziyor. Bunun için de bebeğin işaretlerini izlemek gerekiyor. AAP’ın emzikle ilgili başka tavsiyeleri de var. Boğulma riskine karşı bebeğiniz için tek parça formundaki emzikleri tercih edin ve emziği asla bebeğinizin beşiğine, boynuna ya da eline bağlamayın.
Emzik Kullanımı Ne Zaman Başlamalı ve Ne Zaman Sonlandırılmalı?
Emzirme başarısını artırmak ve meme ucu şaşkınlığı riskini en aza indirmek için emziğe bebeğiniz doğar doğmaz başlamak yerine dört ila altı hafta arasında beklemenizde fayda var. Bebeğiniz biberon ile besleniyorsa emzik kullanmaya daha erken başlayabilirsiniz. Peki, bebeğiniz emziğiyle ne zaman vedalaşmalı? AAP, bir yaş itibariyle emzik kullanımını sonlandırmak gerektiğini söylüyor ve bu konuda çocuk doktorunuzdan destek almanızı öneriyor. Aksi takdirde damak yapısının bozulması ve yaş ilerledikçe emziği bıraktırmanın zorlaşması gibi riskler söz konusu.
Emzik Uyku İçin Olmazsa Olmaz mı?
Emzik, bebeğin emme refleksini tatmin edip onu sakinleştirerek daha kolay uykuya dalmasını sağlıyor. Bu anlamda uykuya dalmayı kolaylaştırdığı tartışılmaz bir gerçek. Ayrıca araştırmalar uyku sırasında emzik kullanımının 6 aydan daha küçük bebeklerde SIDS riskini düşürdüğünü de gösteriyor. 6 aydan büyük bebeğiniz uyku sırasında hala emzik kullanıyorsa bu durumu gözden geçirebilirsiniz. Bebeğiniz emziği kendisi alıp ağzına koyabiliyorsa beşiğine birden fazla emzik bırakabilirsiniz. Bebeğiniz henüz emziğini kendi alamıyorsa ve emziği geri ağzına yerleştirmek için sık sık beşiğine gitmeniz gerekiyorsa öncelikle gündüz uyku düzenini oluşturarak gece uyanma sebeplerinin büyük kısmını ortadan kaldırmalı, sonrasında da kendi başına uyumayı öğretmelisiniz.