”Bebeğimin yastık kullanıp kullanamayacağını nasıl anlarım?” sorusu bütün ebeveynlerin kafasını karıştıran, onları tedirgin eden bir konudur. Kısaca özetlemek gerekirse bebeğinizin yastık kullanır yaşa gelip gelmediğini ufak bir testle anlamanız mümkün ; eğer bebeğinizin boyun kasları henüz yeterli kabiliyete ulaşmadıysa, yüzüstü bıraktığınızda kafasını kendi kendisine kaldıramıyorsa, henüz yastık kullanabilecek yaşta değildir demektir. Bu noktada çocuk doktorunuzun da görüşünü sormanızda fayda vardır. Zira fiziksel gelişim açısından doğru değerlendirmeyi çocuk doktorunuz yapabilir. Belki size çok geniş bir aralık gibi gelecek ancak 2-8 yaş aralığı çocukları yastık ile tanıştırmak için uygun bir zamandır. Genel olarak bebek beşiğinden çocuk yatağına geçişlerde aileler çocuklarını yastık ile tanıştırmaya başlıyorlar. Çocuklar için yastık kullanımı sanki büyümenin simgesi gibi algılanabilir. ‘’Artık abi/abla oldun hadi büyük yatağa geçebilirsin, bak bu yastık da ödülün’’ gibi.. Ne derece doğru bir yaklaşım? Açıkçası buna çok net bir cevap vermek zor. Gerçekten yastığa gereksinim duymuyor ve yastıksız çok rahat uyuyor olabilir, bu noktada zorlamadan yastık kullanımını akışına bırakmanızı öneririm.
2 yaş öncesinde yastık kullanımı tehlikeli olabilir, ayrıca omurilik ve boyun kasları gelişimini negatif etkileyeceği için de 2 yaş öncesi yastık kullanmanızı önermiyorum. Özellikle yenidoğanlarda ani bebek ölümlerine neden olabileceği için yastık kullanımı asla önerilmemektedir. Bebeğinizin reflü rahatsızlığı var ise, yastık kullanımı yerine, yatağını hafif eğimli hale getirmeniz daha sağlıklı olacaktır.
Eğer başını kaldırabiliyor ve kendi kendisine dönebiliyorsa mutlaka yastık ile tanıştırmalıyım diye tedirgin olmanıza ise hiç gerek yok, yine de kullanmak zorunda değilsiniz. Evet haklısınız sizleri duyar gibiyim, bütün bebek/çocuk nevresim takımlarının içinde neden yastık kılıfı var o zaman? Demek ki herkes kullanıyor diye düşünebilirsiniz. Acaba öyle mi? O yastık kılıflarını bebeğiniz yatağında uyumadığı zamanlarda odada şık bir görüntü oluşturmak için süs olarak da kullanabilirsiniz. Madem yastıksız uyuyabiliyorlar, o zaman neden uykuya dalabilmeleri için yastığa alıştıralım? Sırf birçoğumuzun alışkanlığı yastık ile uyumak olduğu için aynısını bebeğimize adapte etmek zorunda değiliz. Bunu aklımızın bir köşesinde tutalım.
Yastık seçimi nasıl olmalı?
Piyasada çok çeşitli yastık modelleri var; bambusu, hafızalı olanı, organiği vs… En çok dikkat etmeniz gereken, olası bir yastık delinmesi durumunda içeriğindeki maddenin bebeğin yutma/boğulma tehlikesi olmayan maddeden seçmeniz olmalı. Çocukların boyunları yetişkinlerden kısa olduğu için mümkün olduğunca ince bir yastık seçmenizi öneririm. Alerjik yapıda bir çocuğunuz varsa kuş tüyü/kaz tüyü ve yünlü yastık/yorgan tercih etmemelisiniz, alerjiyi tetikleyebilir. Ayrıca bu yastıklar çok yumuşak olacağı için, kafalarının yastığa gömülme riski oluşabilir. Mümkün olduğunca ince, küçük, kısmen sert ve 100% anti-alerjik bir yastık seçebilirsiniz.
Peki ya çocuğum yastık kullanmayı reddederse ne yapmalıyım?
Asla zorlamayın. Bu çok doğal bir süreç olmalı, isterse kullanır, istemezse zorlamayın, bir kaç hafta sonra tekrar deneyebilirsiniz. Yastık kullanmamak bir eksiklik değil. Bebeklerin/çocukların boyunları bizden kısa olduğu için yastık olmadan da kaliteli bir şekilde uyuyabilirler, içiniz rahat olsun 🙂