Uyku eğitimini tamamladıktan, bebeğinizi/çocuğunuzu deliksiz uykuya kavuşturduktan sonra sıra geliyor erken kalkma olayını çözmeye. Uyku eğitimi; emek ve sabır aynı zamanda da büyük oranda istikrar ister. Ve bu istikrarlı duruşunuz bir kere kırıldığında bebeklerin/çocukların istisnai durumları ne kadar çabuk ve hızlıca hafızalarına işlediğine inanamazsınız.

Mutlaka yaptığınız esnemeyi, istisnayı sizden her defasında tekrar tekrar bekleyecek ve sizi bu konuda son noktaya kadar zorlayacaktır. Eğitim süresince ve eğitim sonrasında da biz uyku danışmanlarının ailelere durmaksızın hatırlattığı konu İstikrardır.  Bazı aileler eğitimi verdik bitti peki neden çocuğum sabah 05:00 lerde kalkıyor diyerek üzülürler. Hatta bazıları durumu kabullenip nasıl olsa gece deliksiz uyuyor diyerek güne erken başlar. Ancak bilinen bir gerçek var ki bebek/çocuk  ne kadar erken uyanmaya alışırsa sonraki günler hep daha da erken kalkacaktır. Saat 05:00 civarı biz ebeveynlerin uyanıp, dinç bir şekilde güne başlaması için hiç de ideal bir zaman değildir, katılıyorum 🙂 Uyku eğitiminin tamamlanmasının ardından karşımıza erken uyanmaların  çıkması da çoğu durumda kaçınılmazdır. Bunu da eğitimlerimizin başında ailelere mutlaka belirtiyoruz. Zorlu bir eğitim maratonunu başarıyla tamamlayan bebek/çocuk ve ebeveynlerin son kulvara geldiğinde pes etmemesi için biz uyku danışanları olarak olabildiğince bilgilendirici davranmaya ve aileleri motive etmeye gayret ediyoruz.

Peki uyku eğitimi tamamlandı , bebeğimiz/çocuğumuz artık ideal saatinde, vaktinde yatıyor, gece yarılarına kadar ayakta kalmıyor, her şey harika ..Peki bu 05:00 uyanmaları da neyin nesi? Eskiden evet uyumuyordunuz, geceleri kalkan bir bebeğiniz vardı ama 5 te uyandığında bir şekilde tekrar uyutuyordunuz (bu ister sallama, pışpışlama, ister meme , pusete koyma vs olsun..) oysa şimdi işler değişti geriye dönüş de yok, sallayarak uyutmak da. Artık karşınızda kendi kendine akşam uykuya dalabilen, gece uyansa da yine kendi kendine uyuyan ve saat 05:00 civarında uyandığında da müdahale gerektirmeden uyutmamız gereken bir bebek var. Bu noktada yapmamız gereken en önemli şey henüz sabah olmadığını, hala uyku saati olduğunu onlara hatırlatmamız gerektiği ve vücut ritimlerini ileriye taşımak. Aynen uyku eğitiminde gösterdiğimiz eforu bu noktada da göstermemiz gerekiyor. Saat 06:00 ya kadar odadan çıkartmadan tekrar uyumasını sağlamalıyız. Saat 06:00 ya kadar uyumaz ve sizi türlü şirinliklerle zorlasa bile hiçbir şekilde odadan çıkartmamalıyız. Bebeğe vereceğimiz sinyal şu olmalı ; henüz sabah olmadı, gün başlamadı, hala uyku zamanı içindeyiz. 05:59 da uykuya dalacağı günler de olacak 🙂 Baktınız saat 06:00 oldu ve hala uyumadıysa , sakince odadan çıkıp derin bir nefes alıp hiçbir şey olmamış ve son 1 saat yaşanmamış gibi odaya tekrar girmeniz ve o zaman güne başlamanız gerekiyor. Israrla bu şekilde davrandıktan sonra bebeklerin biyolojik saatleri de daha geç kalkmaya adapte olacaktır.

Bilmemiz gereken bir gerçek ise 06:00- 08:00 arası bebeklerin/çocukların ideal kalkış zamanlarıdır . Israrla 06:00 da uyanan ve mutlu kalkan bir çocuğunuz varsa buna alışsanız çok iyi edersiniz 🙂 06:00 da mutlu ve neşeli kalkan bir bebeği tekrar uyutmak sadece gündüz uykusundan çalacak ve günün ritmini bozacaktır. Eskilerin söylemi ile biraz daha geç yatırayım da sabah daha geç uyansın durumu ne yazıkki işlememektedir.

Yazan: Uyku Meleği Ömür Atalı Özden