Size horlama kelimesini söylesem, aklınıza ne gelir? Bazılarınız size çok komik gelen bir horlamayı hatırlayacak, bazılarınız uykularınızı çokça bölen yan odadan gelen o horlamaları hiç hatırlamak istemeyecek, bazılarınız da kendi deneyimlerinizden hareketle uykuda ne kadar zorluklar yaşadığını hatırlayacaktır. Ama bir de bazılarınız var ki horlama çocuğum için zararlı bir şey midir sorularını düşünüp duruyor olacak. Hali hazırda bu yazıyı okumaya başladığınıza göre, sizin de bu konuda desteğe ihtiyacınız var. Sizi bu tarafa alalım. 🙂
Horlama, sanılanın aksine, sadece yetişkinlerde değil, çocuklarda da sıklıkla görülür. Özellikle de 1-9 yaş arasında… Bu yaş aralığını horlama ile ilişkilendiren şey ise horlamaya yol açan etkenlerin bu yaş grubunda görülmeye başlanması. Nedir bunlar? Bademcikteki ve geniz etindeki büyümeye bağlı olarak ortaya çıkan uykudaki solunum bozuklukları. Özellikle geniz eti, olması gerekenin üzerinde büyürse, havanın geçtiği kanalı darlaştırır. Böylece, solunum sırasında hava, üst hava yolundaki darlık nedeniyle kısıtlı bir alandan geçmek zorunda kalır ve çevresindeki yumuşak dokuların titreşmesine neden olur. İşte bu titreşimlerin çıkardığı sese de horlama deriz. Burun kemiğinin eğriliği, obezite, alerji, burun tıkanıklığı ya da reflü gibi hastalıklar da horlamaya sebep olur.
Çocuklarda horlama kesinlikle bir uyku bozukluğunu yaratır. Horlayan çocuk, oksijen eksikliğinden dolayı sık sık uyanır. Uyku verimindeki bu düşüş beraberinde halsizlik, yorgunluk ve dikkat dağınıklığını getirir. Dolayısıyla sağlıklı büyüme ve gelişmesinin önünde bir engel teşkil eder. Bu da horlamanın, çocuğunuzun sağlığını ne derece etkilediğini göstermeye yetiyor bence J
Çocuğunuzda arada bir horlama görülüyorsa bu yatış pozisyonunun yanlışlığından kaynaklanıyor olabilir. Ama çocuğunuzda horlama devamlı ise ve şiddeti giderek artıyorsa öncelikle bir “Kulak Burun Boğaz Doktoru”na çocuğunuzu muayene ettirmelisiniz. Ancak burada herhangi bir çözüm bulunmaması halinde, yukarıda saydığım diğer faktörlere göre ilgili branş doktorlarıyla görüşmelisiniz.
Horlama, diğer birçok hastalığın belirtisi ya da sonucu olabilir. Buna uyku apnesi de dahil. (Konuyla ilgili bilgi edinmek isterseniz buraya tıklayarak “Odadan Gelen Sesler” başlıklı yazımı okuyabilirsiniz).
En sağlıklısı, öncelikle horlamaya yol açan nedenin bulunması ve tedavinin de ona göre uygulanması olacaktır.