Koliğin alerji, laktoz intoleransı, bağırsak krampları ve maternalanksiyeteden kaynaklandığına inanılmakla birlikte gerçek nedenin ne olduğu bilinmemektedir.

Ama şurası bir gerçektir ki kolik şikayeti olan bebeklerin günlük rutinleri etkilendiği gibi uykuları da etkilenmektedir. Genel kabul görmüş kolik tanımlaması şöyledir: “Günde 3 saatten fazla süren, haftada 3 günden fazla gelişen ve 3 haftadan uzun devam eden ağlama.”

Bu pediyatride çok genel bir şikayettir çünkü çocukların %20 kadarını etkiler. Bunlardan biri de benim oğlumdu. Hikayemizi bilenler hatırlayacaktır her gün yaşadığımız 7-10 nöbetini. Eğer bana söylenenlere kendimi kaptırsaydım, daha doğrusu çocuk doktorumuz Kadir Tuğcu olmasaydı herhalde ben de aşağıda belirttiğim her ürünü alıp en az bir kez denerdim.

Geleneksel çözümlerin yararını görmediklerini düşünen ebeveynler kolik için alternatif çözüm arayışlarına girerler. Probiyotik ürünler, bebekler için sakaroz solüsyonları ve kolik için özellikle üretilmiş değişik ürünler, emziren anneler için bitki çayları gibi çok değişik çözümler sunulmaktadır günümüzde. Ne yazık ki, bunlardan hiçbirisinin işe yaradığı henüz kanıtlanmış değildir.

Uygulamada, pediatrisiler ebeveynlerin bu tür alternatif tedavilere başvurmalarını engellemezler, çünkü hiçbirinin bebeğe bir zararı yoktur. Ancak, bu çözümlerden birinin çocuğuna iyi geldiğini söyleyecek her ebeveyne karşılık, bunların zaman ve para kaybından başka bir şey olmadığını düşünen bir başka ebeveyn çıkacaktır. Bence asıl olan bebeğinizin nesi olduğuna dair kendi hissiyatınıza kulak vermenizdir. Belki de, sözde kolik olduğu söylenen oğluma bulduğumuz 1 saat erken yatırma çözümü gibi, basit bir çözüm sizin için de vardır…