Her çocuk ve hatta bebekler bile “Uykum geldi, beni yatır” der. “Kafayı yemişsin sen” demeden önce lütfen okuyun.

0 – 6 yaş arasında çocuklar “Uykum geldi. Artık yatayım demezler”. Böyle bir kavramları yoktur. Size uykularının geldiğine dair ipuçları verirler.

Eğer bunu yakalayamaz ve kaçırırsanız o zaman sakinleştirici özelliği olan melatoninin salgılanması olmayacak, aksine böbrek üstü bezlerinin kortisol (Türkçe’de kortizol ve uyku ile alakalı tam istediğim gibi bir makale bulamadığımdan yönlendiremiyorum ama İngilizce olarak birçok makale bulabilirsiz) pompalaması gerçekleşecek ve de bu çocuklarınızın cin gibi olmalarına sebebiyet verecektir.

“Ama benim oğlum gece 1′de olsa uyuyor çok yorulunca…” dediğinizi duyar gibiyim. Evet, uyuyor olduğu doğru ama “Uykum geldi. Uyumalıyım.” dediği için değil. Artık beyni “Buraya kadar. Kontağı kaptıyorum” mesajını gönderdiği için uyuyor.

Girin Youtube’a; size komik gelen birçok şekilde uyumuş çocuk videosu göreceksiniz. Bunlar bana da çok komik gelirdi ta ki bu durumun aşırı yorgunluğun sonucu olduğunu öğrendiğim zamana kadar. Şimdi bu videoları üzülerek seyrediyorum. Çünkü hiçbir çocuk o derece yorgun olmamalı.

Hep duyarız ’Gece yarası cin gibi uyanan çocuklar’ı. İşte bunlar aşırı yorgun çocuklardır. Bu çocukların uyanmaması için yapılması gereken daha geç yatırmak veya gündüz uyutmamak değil aksine daha çok uyumaları sağlamaktır.

İşe ilk olarak çocuğunuza bir yatma saati seçerek başlamalısınız. Bu saat yaşına/ayına göre 19:00 ile 21:00 arası değişmelidir. Eğer çocuğunuz belirlediğiniz saatte uyumakta zorlanıyor ve sonrasında uzun süre uyumuyorsa o zaman belirlediğiniz uyku saati onun için geç bir saat demektir. Uyku saatini yarım saat öne çekerek tekrar deneyebilirsiniz.

Çocuğunuz için ideal olan yatma zamanını belirlemek için birkaç gün size verdiği ipuçlarını takip edin. Bunlar neler mi olabilir?
– Gözlerini kaşıma
– Esneme
– Hareketlerinde yavaşlama
– Kayıtsızlık
– Boş boş bakış
– Sızlanma ve yakınma
– İnsanlara ve oyuncaklara karşı ilgisinin azalması

Çocuğunuzun verdiği ipuçlarını yakalamanız için biraz pratik yapmanız gerekir. Çünkü her çocuğun kendine göre özel verdiği sinyaller olabilir. Ama hepsinin anlamı aynıdır: “Ya beni hemen şimdi uyut ya da sonuçlarına katlan…” 🙂